fredag 9 november 2012

Kommunen kräver sänkta priser i Flúðirs enda mataffär

Höga priser och dåliga öppettider. Kommunpolitikerna i Hrunamannahreppur kräver att den enda livsmedelsbutiken i huvudorten Flúðir erbjuder både bättre service och lägre priser. Men ägaren avvisar kritiken. Under vintern saknas underlag för längre öppettider på landsbygden.

I kommunen Hrunamannahreppur på sydvästra Island bor knappt 800 personer, varav hälften i centralorten Flúðir. Under sommarmånaderna söker sig stora mängder inhemska och utländska turister till området. Då håller Samkaup Strax, ortens enda livsmedelsbutik, öppet till 22. På vintern stänger affären redan klockan 18.

Klagomålen på korta öppettider och höga priser diskuterades nyligen i kommunfullmäktige. Kommunpolitikerna uppmanar Samkaup Strax att anpassa sig efter kritiken:
"Kommunalrådet gick igenom butiken Strax i Flúðirs service gentemot Hrunamannahreppurs invånare. Det har kommit många klagomål på grund av butikens öppettider och prissättning. Kommunnämnden vill uppmana representanterna för butiken Strax i Flúðir att förlänga butikens öppettider under vintern och sänka priserna."
Kommunalrådet Ragnar Magnússon säger i Fréttablaðið att "prisnivån är fruktansvärd" och att många därför i stället handlar i Selfoss där livsmedelsbutikerna både har bättre öppettider och lägre priser:
"Den dominerande inställningen är att man skummar gräddan av butiken genom att bara ha länge öppet under sommaren när turisterna är i farten, men samtidigt som den strömmen minskar tvärförkortar de öppettiderna."
Enligt Ragnar Magnússon är priserna hos Samkaup Strax ibland dubbelt så höga som i Selfoss knappa fem mil längre bort. Dessutom innebär öppettiderna att den som behöver handla på vardagar ofta behöver ta ledigt en stund från jobbet.

Ómar Valdimarsson, vd för Samkaup, håller dock inte med om kritiken. Han säger i Fréttablaðið att öppettiderna anpassas efter kundunderlaget. Han påpekar också att affären i Flúðir har öppet sju dagar i veckan samt att Samkaup driver livsmedelsbutiker på orter i glesbygden som andra kedjor inte vill satsa på eller där de kooperativa lanthandlarna inte gått runt:
"Samkaup har övertagit driften av butiker på landsbygden och har i samtliga tillfällen sänkt priserna från det som var tidigare."
Ragnar Magnússon uppger att många invånare har reagerat positivt på att kommunledningen tagit upp frågan om livsmedelsbutiken. Kommunen har dock inga andra medel att ta till än att uppmana Samkaup Strax till längre öppettider och sänkta priser.