fredag 2 november 2012

Óttarr Ólafur Proppé och Ljus framtid på väg in i alltinget

Svagt uppåt för regeringspartierna och svagt nedåt för Självständighetspartiet. Men vid ett alltingsval i dag skulle Ljus framtid ta plats i parlamentet. Partiet klättrar till 6,9 procent i den senaste gallupmätningen. Ett av de blivande toppnamnen är kommunpolitikern Óttarr Ólafur Proppé, som nu ansluter sig till Ljus framtid.

Guðmundur Steingrímsson och Heiða Kristín Helgadóttir kunde nyligen presentera Róbert Marshall som ett nytt namn i partiet inför vårens alltingsval. Han representerar inte bara Socialdemokraterna i parlamentet - hans avhopp innebär också att den rödgröna koalitionen även på pappret förlorade majoriteten i alltinget.

Nästa tunga namn att ansluta till Ljus framtid är Óttarr Ólafur Proppé, fullmäktigeledamot för Bästa partiet i Reykjavík. 43-åringen är uppvuxen i både USA och Island, och hade innan han på Jón Gnarrs uppmaning gav sig in i politiken arbetat länge inom bokbranschen. Mest känd är han dock som medlem av band som Rass, Ham och Dr. Spock.

Ljus framtid arbetar enligt ett pressmeddelande intensivt med att färdigställa valsedlarna inför vårens alltingsval. Fler namn ska presenteras inom kort.

Óttarr Ólafur Proppé ser ut att ha goda möjligheter att kunna byta rådhuset i Reykjavík mot alltingshuset snett över gatan. I en opinionsmätning utförd på uppdrag av RÚV får Ljus framtid 6,9 procent, den hittills högsta siffran sedan partiet bildades. Om detta vore ett valresultat skulle det troligtvis ge fyra mandat i parlamentet.

Självständighetspartiet backar en procentenhet, men är med 36,2 procent av väljarstödet fortfarande större än regeringspartierna tillsammans. Socialdemokraterna ökar till 22,1 procent medan Gröna vänstern minskar till 11,7 procent. Även Framstegspartiet backar till 12,1 procent.

I dagsläget skulle alltså fem partier klara femprocentsspärren till alltinget. Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson skulle ha möjlighet att bilda en borgerlig majoritetsregering tillsammans med Framstegspartiet. För att den rödgröna koalitionen ska kunna regera vidare räcker inte stöd från Ljus framtid. I så fall krävs ett regeringssamarbete som överbryggar dagens skyttegravspolitik i parlamentet.

Närmast av de övriga partierna är Gryning som får 3,8 procent. Höger-gröna får 3,6 procent och Solidaritet 1,9 procent.

Andelen osäkra väljare är dock alltjämt stor. Hela 16 procent kunde inte svara på frågan, och 13 procent uppgav att de skulle rösta blankt eller inte delta i valet.

Här kan du läsa mer om Ljus framtid.