fredag 9 november 2012

Prince Polo inte längre kung i godishyllan

Kit Kat säljer bättre än Prince Polo och är nu den populäraste chokladbiten på den isländska marknaden. Trendbrottet innebär kanske att en av Islands nationalrätter - kexchokladen Prince Polo nedsköljd med Coca Cola - är på väg att förändras.

År 1952 var Island både fattigt och isolerat. Kön för att göra affärer med det lilla öriket med den hopplösa valutan var inte precis lång. Men ett handelsavtal med Polen innebar att Prince Polo började importeras. Först i liten skala, men snart i enorma mängder. För den sötsakssvultna befolkningen var den polska kexchokladen en av få konfektyrer som varken var sällsynt eller dyr.

Än i dag förknippas Prince Polo med rejäla doser nostalgi. Kexchokladen har också behållit en stark position på marknaden trots att det nu har gått sextio år sedan den introducerades på Island.

Men nu ser det ut som att kärleksaffären är på väg att ta slut och att Kit Kat kan ta över platsen som en av två beståndsdelar i vad som skämtsamt kallas Islands nationalrätt. För första gången säljer nu Kit Kat bättre än Prince Polo.

Bleikt har tagit del av försäljningsstatistik för de populäraste chokladbitarna på den isländska marknaden. Kit Kat svarade förra året för 11,8 procent av den totala försäljningen räknat i vikt, medan Prince Polo noterades för 11,4 procent. Maktskiftet ägde rum under det senaste året, där Kit Kats andel ökade med 1,5 procentenheter samtidigt som Prince Polos minskade med 1,8 procentenheter.

Trea på listan är Mars med 8,6 procent. Fyra - och den första inhemska chokladbiten på listan - är Draumur med 7,6 procent. Femman Snickers svarar för 6,8 procent. Draumur backar medan Snickers stadigt tar nya marknadsandelar. Det är därför sannolikt att det första isländska inslaget i marknadstoppen riskerar att tappa ytterligare placeringar.

Här kan du läsa mer om Prince Polo.