torsdag 29 november 2012

Stal harðfiskur - döms till fängelse

Den 9 juli i år lämnade mannen Krónans butik på Jafnasel i Reykjavík med stulen harðfiskur till ett värde av 13 156 isländska kronor. Men 36-åringen stoppades och döms nu av Héraðsdómur Reykjavíkur till 30 dagars fängelse för stöld. Första gången mannen dömdes till fängelse var han bara 17 år gammal.

Den omsorgsfulla och långa tillverkningsprocessen gör att harðfiskur är en ganska dyr delikatess. I somras hade en 36-årig man ingen fiskelycka när han försökte stjäla torkad kolja till ett värde av 13 156 isländska kronor från Krónan på Jafnasel i östra Reykjavík.

Mannen stoppades dock innan han hann lämna butiken. Under rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur erkände han stölden.

36-åringen har vid sju tidigare tillfällen dömts till fängelse för olika förmögenhetsbrott. Den första domen fick han redan som 17-åring. Senast han straffades var den 30 juni 2011 då han dömdes till tre månaders fängelse för stöld och försök till stöld.

Eftersom det rör sig om upprepad brottslighet undkommer 36-åringen inte fängelsestraff den här gången heller. För förstagångsförbrytare brukar annars liknande brott sluta med böter eller villkorlig dom. Mannen döms till 30 dagars fängelse.

Här kan du läsa domen i sin helhet.