söndag 25 november 2012

Stjärnspelare åter fälld för misshandel

Först slog han kvinnan, drog henne i håret och kastade henne i marken utanför sportbaren Breiðin i Akranes. Sedan skallade han henne och höll för hennes mun när hon skrek så att hon fick svårt att andas. Den brittiske stjärnspelaren döms på nytt för misshandel men kan även denna gång slippa fängelsestraff. Mannen döms av Héraðsdómur Vesturlands till 45 dagars fängelse - men domen är villkorad på tre år.

Den 22-årige mittfältaren och försvararen var med om att spela upp ÍA från Akranes till den högsta isländska fotbollsligan efter tre års frånvaro. Mannens tid i laget har dock präglats av skador och skandaler.

I april förra året greps 22-åringen av polisen utanför Gamla Kaupfélagið i Akranes. Efter en dispyt på toaletten med en annan besökare slog spelaren ett ölglas i huvudet på mannen. Offret fick flera djupa skärsår men skadades inte allvarligt.

ÍA-spelaren dömdes mot sitt nekande och hävdade att han råkade slå ölglaset i huvudet på mannen sedan mannen tagit tag i hans skuldra. En dörrvakt vittnade dock om att misshandeln inte var någon olyckshändelse.

Spelaren dömdes då till fyra månaders fängelse villkorat på tre år. Han dömdes dessutom att betala skadestånd och rättegångskostnader på drygt 200 000 isländska kronor.

I maj samma år greps 22-åringen utanför sportbaren Breiðin sedan han misshandlat sin dåvarande flickvän. Han ska först ha slagit henne med knytnäven i ansiktet så att hon ramlade ned från det biljardbord hon satt på. Sedan ska han utanför sportbaren ha släpat kvinnan i håret och vid flera tillfällen ha kastat ned henne på marken.

I oktober förra året kallades polisen till mannens hem i Akranes. Han ska då åter ha misshandlat flickvännen genom att ha slitit henne i håret, skallat henne och hållit för hennes mun och näsa så att hon fick svårt att andas.

Mannen förnekade brott men fälls av Héraðsdómur Vesturlands för bägge misshandelsfallen. Vittnen och läkarintyg styrker kvinnans berättelser. Trots att 22-åringen redan har en villkorlig dom över sig slipper han även denna gång fängelse. Straffet blir visserligen 45 dagar i fängelse, men straffet är villkorat på tre år. Han ska dessutom betala rättegångskostnader på 250 000 isländska kronor.

22-åringen lämnade Island för Storbritannien efter säsongens slut och var inte kvar i landet när domen föll. Det finns heller inget som säger att han behöver befinna sig på Island för att antalet dagar för den villkorade domen ska börja ticka mot sin ände.

Mannen är nu klubblös och kan sannolikt få svårt att få ett nytt kontrakt på Island. Att han fått spela vidare trots åtal och domar mot sig har väckt reaktioner.

Efter en dispyt med klubbledningen gick 22-åringen i juli i år från ÍA till Stjarnan från Garðabær. Klubben kontrakterade spelaren trots att han redan dömts för ett fall av misshandel och nyligen åtalats för ytterligare två. Många i Stjarnans led var enligt DV kritiska till övergången och menade att den bröt mot klubbens etiska regler. Ledningen ville dock inte kommentera affären och lät 22-åringen spela.

ÍA gjorde samma val, vilket också föranledde kritik. I en debattartikel i Fótbolti förklarar Örn Gunnarsson från klubbens ledning att ÍA ansåg det mer ansvarsfullt att inte stöta bort 22-åringen och att den hade ett ansvar för en ung man som hamnat snett.

Artikeln bidrog dock inte till att dämpa kritiken. Örn Gunnarsson glömde att nämna att han själv var 22-åringens advokat. Han skrev vidare att spelaren hade rätt till en rättvis rättegång och talade enbart om misstankar - trots att mannen redan var dömd för misshandel.

Här kan du läsa mer om 22-åringen och här kan du läsa domen i sin helhet.