Bjarni Benediktssons plats som toppnamn på Självständighetspartiets lista i den sydvästra valkretsen - landets viktigaste med tretton mandat och Kópavogur och Hafnarfjörður som största kommuner - var aldrig hotad. Av totalt 5 070 röster fick han 2 728 nomineringar till toppsätet. Vilhjálmur Bjarnason fick nöja sig med 658 röster och Ragnar Önundarson, som öppet tagit strid om förstaplatsen genom flera attacker mot Bjarni Benediktsson, slutade inte bland de sju översta.
Inför alltingsvalet 2009 fick Bjarni Benediktsson 62 procent av rösterna när han utmanades av Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. Nu har stödet krympt till 53,8 procent. Valdeltagandet var inte mer än 34 procent.
I opinionsmätningarna ser Självständighetspartiet ut att kunna knipa sex av tretton mandat i sydväst. De skulle efter lördagens provval i så fall vara vikta åt i tur och ordning Bjarni Benediktsson, Ragnheiður Ríkharðsdóttir, Jón Gunnarsson, Vilhjálmur Bjarnason, Elín Hirst och Óli Björn Kárason. Sjua blev Karen Elísabet Halldórsdóttir. De tre förstnämnda sitter redan i dag i alltinget. Vilhjálmur Bjarnason och Elín Hirst kan räkna med att röstas in i parlamentet. Även sexan Óli Björn Kárason, som tidigare varit ersättare i alltinget, har goda chanser att väljas in.
Bjarni Benediktsson säger sig i Morgunblaðið vara nöjd med provvalet, även om han gärna sett ett starkare stöd. Han är också nöjd med namnen på partiets valsedel i distriktet:
"Det är ingen som hotar min ställning i detta provval. Flera strävade efter att få leta listan. Jag hade gärna sett ännu mer stöd. Men i dag råder omvälvande tider och det kan vara kallt på toppen. Jag har sett mycket inom politiken och inser att detta resultatet beror på den negativa debatten, både inom och utom partiet. Jag har attackerats med stora ord. Självständighetspartisterna kom dock fram till slutsatsen att de som lät mest inte hade något att göra i tinget."Flera bedömare anser dock att resultatet dels understryker Bjarni Benediktssons svaga ställning som partiledare, dels öppnar dörren för en utmanare om ordförandeskapet inför landsmötet. Partikamraten Styrmir Gunnarsson, tidigare chefredaktör för Morgunblaðið, skriver i Evrópuvaktin att det inte är säkert att Bjarni Benediktsson leder partiet i alltingsvalet i april:
"De närmaste dagarna kommer uppmärksamheten att riktas mot Självständighetspartiets provval i Reykjavík och då särskilt Hanna Birna Kristjánsdóttirs framgång i det provvalet. Om hon når ett gott resultat kan man förvänta sig att hon på nytt utsätts för tryck för att kandidera till ordförande på landsmötet i vinter. Det är dock oklart om hon är intresserad av det. Ordförandeskapet inom Självständighetspartiet är kanske inte lika eftersträvansvärt som vissa kanske tror."Grétar Þór Eyþórsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, säger i DV att utgången vid provvalet i den viktiga sydvästra valkretsen knappast kan ge Bjarni Benediktsson ökat självförtroende:
"Detta är inte ett direkt avgörande val och jag skulle inte räkna detta som tillräckligt goda nyheter för honom."Gunnar Helgi Kristinsson, professor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, anser att Bjarni Benediktsson som partiledare för Självständighetspartiets drabbats av den största smällen på trettio år. Inte sedan 1983, när ordföranden Geir Hallgrímsson gjorde ett katastrofval och efter att ha förlorat mot Albert Guðmundsson hamnade på sjunde plats och miste platsen i alltinget, har en sittande ledare haft sådan motvind. Gunnar Helgi Kristinsson säger till RÚV att det beror på att det alltjämt finns en dold ordförande i kulisserna, nämligen Morgunblaðiðs chefredaktör Davíð Oddsson:
"Partiet har en viss baksätesförare uppe på Morgunblaðið som fortfarande sätter sin prägel på partiet och gör det mycket svårt för alla som vill leda partiet."Stefanía Óskarsdóttir, lektor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, utnämner ekonomen och investeraren Vilhjálmur Bjarnason till provvalets segrare. Hon säger i Morgunblaðið att hans tydliga ställningstaganden mot de affärsmän och bankirer som förde Island till ruinens brant samt modet att ställa obekväma frågor har lagt grunden till hans popularitet. Stefanía Óskarsdóttir tror däremot att det svaga stödet för Bjarni Benediktsson kan förklaras av en rad tveksamma affärer med koppling till finanskrisen:
"Detta visar att folk har tvivel om honom. Han har inte lyckats frigöra sig från arvet från kraschen. Den trasslar till det för människor. ... Så går människor till vallokalerna efter egna förutsättningar. Vissa kan ha straffat honom för att han gav stöd till Icesave. ... Jag tror att många inte är övertygade om att han kan leda partiet, och det är något han behöver arbeta på. Detta ökar naturligtvis spekulationerna om att han kan få en motkandidat vid nästa landsmöte. Om han hade fått ett tydligt stöd skulle det ha undanröjt sådana spekulationer."Vilhjálmur Bjarnason var också mycket nöjd med utgången. Fjärdeplatsen på listan är närmast synonym med en garanti om en plats i alltinget. I Morgunblaðið betonar han glädjen över att heller inte ha lagt ut med mer än 200 000 isländska kronor på sin kampanj:
"Jag är nöjd eftersom detta är min personliga seger. Men fast slaget har vunnits måste kriget som kallas valet vinnas. Där behöver strängarna stämmas, och inte bara i denna valkrets utan i flera valkretsar. ... Det var egentligen bara med ena handen som jag gjorde detta. Och segern är ljuv för mig. Det erkänner jag. Jag är stolt över att ha gjort detta på detta sätt, eftersom jag anser att provvalskampanjerna har blivit ren galenskap. Och det är inte möjligt att förlita sig på en demokrati där man betalar tre till fyra miljoner kronor för en plats i tinget."Här kan du läsa mer om Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjánsdóttir och här ta del av hela resultatet i helgens provval.