torsdag 29 november 2012

Tusentals får dog i ovädret - drabbade bönder ersätts

Foto:  Magnús Viðar/Landsbjörg
Totalt 9 423 får från 224 olika gårdar saknas efter det snöoväder som drog in över norra Island i början av september. Staten ersätter de drabbade bönderna med sammanlagt 142 miljoner isländska kronor. Många döda djur kommer sannolikt att upptäckas först till våren. Men många av de får som satt fast i veckor i snön är nu på god väg att återhämta sig.

När en snöstorm drog in över norra Island den 9 september i år blev det ett hårt slag mot regionens bönder. Endast ett fåtal djur hade samlats in efter sommarens bete. Många får sökte skydd från ovädret i sprickor och hålor - men snön föll på många håll så djupt att de täcktes utan möjligheter att ta sig ut.

Sökandet efter överlevande får pågick i över en månad. Många får klarade sig förvånansvärt bra trots att de varit insnöade utan mat och vatten i veckor. Den mest spektakulära räddningen var av ett får som då hade varit levande begravd i snömassorna i 45 dagar.

Regeringen har enligt ett pressmeddelande beviljat ersättningar till de drabbade bönderna på totalt 142 miljoner isländska kronor. Pengarna ska gå till kompensation för försvunnen boskap, foder, stängsel och andra nödvändigheter för fårhållningen.

Totalt saknas 9 423 får, varav 6 318 lamm och 3 105 tackor, efter ovädret. Dessutom dog 50 nötdjur och 132 kilometer stängsel förstördes. Anmälningar om skador har inkommit från 224 gårdar.

Tusentals får kunde också räddas ur snödrivorna. Ett av dem är tackan Móra från gården Presthvammur några mil söder om Húsavík. Efter tjugo dagar i snön utan tillgång till mat och vatten vägde Móra bara 25 kilo vid räddningen den 30 september.

Bonden Sæþór Gunnsteinsson berättar för 641.is att Móra först fick stanna inne i ett par dagar och äta hö. Därefter släpptes tackan ut på nytt på vallen. Nu har både Móra och de två lammen ätit upp sig rejält. Inget av djuren kommer dock att gå till slakt i år.

Sæþór Gunnsteinsson säger sig ha förlorat ett stort antal får i snöovädret. Att konsekvenserna av stormen inte blev värre anser han beror på fårens styrka. Móra har rötter från Reykjahlíð vid Mývatn och en släkt som anses särskilt robust och tålig. Dessutom har han tackor som leder de andra fåren. Ett par dagar efter att ovädret upphört vandrade ledartackorna in på gården med ett hundratal får i släptåg, skriver 641.is.

Här kan du läsa mer om snöstormen.