lördag 15 december 2012

2 200 nya jobb för att minska långtidsarbetslösheten

Minst 2 200 nya jobb ska skapas i ett samarbete mellan staten, kommuner, fackförbund och arbetsgivare för att få bukt med långtidsarbetslösheten. Hälften av de nya arbetstillfällena finns i Reykjavíkområdet. Över hälften av dagens arbetslösa har varit utan jobb i minst ett halvår. Under november låg arbetslösheten på 5,4 procent. Vinnumálastofnun räknar i en prognos med en fortsatt ökning i december.

Arbetslösheten på Island ökade under november med 0,2 procentenheter till 5,4 procent. Det är den högsta siffran sedan i maj, men 1,7 procentenheter lägre jämfört med november 2011. Varannan arbetssökande har varit utan jobb i minst ett halvår, och var tredje i över ett år.

För att minska problemet med långtidsarbetslöshet går staten, kommuner, fackförbund och arbetsgivare enligt ett pressmeddelande samman för att skapa 2 200 nya arbetstillfällen under det kommande året. Satsningen kostar 2,7 miljarder isländska kronor. Syftet är dels att ge långtidsarbetslösa en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, dels att se till så att ingen går miste om arbetslöshetsersättning utan att ha fått ett erbjudande om ett jobb.

Jobben ska vara i ett halvår. Hela 60 procent av arbetstillfällena ska skapas inom den privata arbetsmarknaden, kommunerna svarar för 30 procent av jobben och staten för 10 procent av anställningarna.

Omkring hälften av jobben skapas i Reykjavík. Kommunen är den största enskilda aktören sedan borgmästaren Jón Gnarr kommit överens med välfärdsminister Guðbjartur Hannesson om att erbjuda 325 nya platser. I Akureyri skapas efter en liknande uppgörelse med kommunchefen Eiríkur Björn Björgvinsson 19 nya jobb. Det totala antalet platser i Akureyri blir omkring 60, enligt ett pressmeddelande.

Under årets elva första månader har arbetslösheten varit i snitt 5,8 procent. Samma period förra året var motsvarande siffra 7,4 procent. Vinnumálastofnun räknar under december med att arbetslösheten ökar marginellt för femte månaden i följd.

Den största ökningen, 0,7 procentenheter, skedde under november i den hårdast drabbade regionen, Suðurnes. Arbetslösheten var där 9,6 procent. I Reykjavíkområdet låg andelen arbetslösa på 5,9 procent, Norðurland eystra 4,2 procent, Suðurland 3,7 procent, Vesturland 3 procent, Austurland 2,8 procent, Västfjordarna 2,5 procent och Norðurland vestra 1,9 procent.

Tre isländska kommuner hade under november full sysselsättning: Helgafellssveit och Skorradalshreppur i Vesturland samt Skagabyggð i Norðurland vestra. I ytterligare fem kommuner fanns bara en enda arbetssökande person.

Här kan du läsa mer om arbetslösheten på Island.