fredag 28 december 2012

300 kilo rökt lax gick upp i rök

Drygt 300 kilo rökt lax blev bytet när tjuvar slog till mot Eðalfiskur i Borgarnes under julhelgen. Personerna bakom kuppen hade tidigare undersökt den container som laxen förvarades i. Polisen uppmanar nu den som blir erbjuden att köpa rökt lax i förpackningar avsedda för export att höra av sig, rapporterar Skessuhorn.

I början på julveckan bröt sig tjuvar in i en container tillhörande Eðalfiskur i Borgarnes. Där förvarades 30 lådor rökt laxfilé med en totalvikt på drygt 300 kilo. Men den gången lät tjuvarna fisken vara ifred.

Eðalfiskur bytte till bättre lås på containern. Vid lunchtid på julafton var allt i sin ordning.

Ett dygn senare hade tjuvarna slagit till. Medan de flesta var upptagna med att fira jul passade några på att stjäla lax till ett värde av en miljon isländska kronor.

Den rökta laxen var förpackad för export i en typ av förpackningar som normalt inte säljs på Island. Eftersom det rör sig om så stora mängder tror polisen att tjuvarna kan försöka sälja laxen. Den som blir erbjuden lax i sådana förpackningar eller tror sig ha sett något av det omfattande omlastningsarbete som måste ha pågått under julhelgen uppmanas kontakta polisen, skriver Skessuhorn.