onsdag 5 december 2012

Dyrare att skicka sms med isländska bokstäver

Den som vill messa billigt bör inte använda bokstäverna þ, ð och æ. Det är nämligen betydligt dyrare än att ersätta dem med th, d och ae. Anledningen är att det isländska alfabetet kräver ett särskilt program som är betydligt tyngre än det latinska alfabetet utan de isländska specialbokstäverna. Det rapporterar RÚV.

Islänningarna skickade enligt statistik från Hagstofa Íslands 195 miljoner sms förra året och dessutom 2 miljoner mms. Totalt talades det i mobiltelefon i 765 miljoner minuter. Varje islänning har dessutom drygt ett mobilabonnemang per person.

I snitt skickar varje islänning 2 400 sms om året. En förklaring till det höga antalet kan vara det isländska alfabetet. RÚV berättar att det kräver fler tecken än det latinska alfabetet utan bokstäverna þð och æ. Då används nämligen ett program som gör textmeddelandena dubbelt så tunga. Den som använder de isländska bokstäverna avverkar sett till datastorlek ett sms redan efter 70 tecken, medan den som i stället skriver th, d och ae får plats med de vanliga 160 tecknen i ett meddelande.

Hrannar Pétursson, direktör för Vodafones kommunikationsavdelning, säger till RÚV att den som vill spara pengar därför bör undvika þð och æ:
"Samtidigt som du skriver den första isländska bokstaven i sms:et blir alla bokstäver i detta sms beroende av den större programkoden, och inte den mindre och därför blir meddelandena så avsevärt mycket större. ... Om folk vill vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till de traditionella tecknen, även om det kanske är så att vårt älskade språk får lida för det. Men så kan man spara några kronor."
Enligt Hrannar Pétursson finns i dagsläget inget som tyder på att det kommer att kosta mindre att använda de isländska bokstäverna i sms.

Inrikesminister Ögmundur Jónasson föreslog nyligen att cyklister ska förbjudas tala i mobiltelefon vid styret. Läs mer om det här.