måndag 10 december 2012

Eygló Harðardóttir knapp segrare i sydväst

Eygló Harðardóttir toppar Framstegspartiets lista i den sydvästra valkretsen. Men fotbollstränaren Willum Þór Þórsson var bara några få röster från att besegra alltingsledamoten. I den första valomgången var utmanaren nära att få egen majoritet. Röstningen avgjordes vid ett möte i Hafnarfjörður där 325 personer deltog.

I arton år har Siv Friðleifsdóttir varit Framstegspartiets toppnamn i den sydvästra valkretsen. Det gör henne också till partiets mest erfarna namn i alltinget. Men i vår lämnar hon politiken och därmed också förstaplatsen på valsedeln.

Eygló Harðardóttir tog plats i alltinget på ett mandat för den södra valkretsen hösten 2008 när Guðni Ágústsson valde att sluta. Hon hade dessförinnan varit ersättare i parlamentet. Våren 2009 toppade hon Framstegspartiets lista i söder och tog av egen kraft ett mandat. Som sekreterare i partistyrelsen är hon en av Framstegspartiets mest framträdande politiker.

Flytten från den södra till den sydvästra valkretsen var dock nära att bli ett fiasko. Det fattades bara några få röster från att hon skulle ha slutat tvåa - en position på listan som för Framstegspartiet långt ifrån garanterar någon plats i alltinget.

I den första omröstningsomgången om förstaplatsen fick Willum Þór Þórsson 46,9 procent av rösterna, Eygló Harðardóttir 45,4 procent och Una María Óskarsdóttir 7,7 procent. Eftersom ingen nådde över hälften av rösterna fick mötesdeltagarna rösta på nytt mellan de två toppnamnen. Eygló Harðardóttir fick då 53,7 procent mot 46,3 procent för Willum Þór Þórsson. Han tog sedan andraplatsen med 62,7 procent av rösterna.

Trea på listan blev ekonomen Þorsteinn Sæmundsson, fyra ingenjören Sigurjón N. Kjærnested och femma utbildningsrådgivaren Ólöf Pálína Úlfarsdóttir.
Eygló Harðardóttir säger i Morgunblaðið att segern är ett kvitto på att partimedlemmarna uppskattar det hon gjort i alltinget under de senaste fyra åren:
"Det jag först och främst känner är tacksamhet gentemot mina sympatisörer för det förtroende som har visats mig här i den sydvästra valkretsen, en ny valkrets. ... Jag tror att detta har visat att man har uppskattat mitt arbete och mina resonemang under denna mandatperiod. För det var först och främst det som folk hade att döma och bedöma mig från."
Willum Þór Þórsson är lärare i ekonomi, men är mest känd som fotbollsspelare och tränare på elitnivå. Senaste säsongen tränade han Reykjavíkklubben Leiknir i den isländska andradivisionen. Han har också basat över toppklubbar som KR, Valur och Keflavík. För Vísir liknar han också den för hans del snöpliga utgången av omröstningen vid en fotbollsmatch:
"Jag har tidigare aldrig upplevt att leda med ett mål när matchen är slut och därefter förlora den i förlängningen. Det är mycket speciellt men lärorikt, och jag måste naturligtvis hantera det. Men Eygló är vinnaren och nu måste vi samla laget. Hon leder listan och huvudmålet med allt detta är att få en stark lista, men jag hade sannerligen velat få vara kapten för vår lista."
Här kan du läsa mer om Framstegspartiet.