måndag 3 december 2012

Guðbjartur Hannesson vill leda Islands socialdemokrater

Efter framgången i provvalet utmanar välfärdsministern Guðbjartur Hannesson alltingsledamoten Árni Páll Árnason i kampen om ordförandeskapet i Socialdemokraterna. Och han får stöd av tunga namn som Oddný G. Harðardóttir och Sigríður Ingibjörg Ingadóttir. Guðbjartur Hannesson säger sig vilja fortsätta att jämna ut klyftorna i samhället och samtidigt satsa på en politik som skapar arbetstillfällen och bygger förtroende.

Det tog inte lång tid för Guðbjartur Hannesson att i fredags efter segern i den nordvästra valkretsens provval bestämma sig för att kandidera till ordförandeposten i Socialdemokraterna. På eftermiddagen sade han till Skessuhorn att han skulle använda helgen till att fundera. Men bara en knapp timme senare kom beskedet att Guðbjartur Hannesson tar upp kampen om ledarskapet med Árni Páll Árnason.

I ett brev till partimedlemmarna skriver Guðbjartur Hannesson att regeringen lyckats resa Island ur krisen och att receptet för detta varit liberalism, marknadsekonomi och fokus på vanliga medborgares situation. Nu vill han leda Socialdemokraterna vidare på samma väg, där många tuffa uppgifter återstår:
"Uppdraget framöver är att öka förtroendet och enigheten i samhället på grundval av allmänintresset. Det är vår uppgift att befästa våra värderingar med ett fantastiskt val för Socialdemokraterna i vår och fortsatt regeringssamarbete. Låt oss se framåt med socialdemokratiska ideal som ledstjärna, stärka välfärden och skapa arbeten."
Guðbjartur Hannesson valdes in i alltinget 2007. Innan dess var han i 26 år rektor för grundskolan i Akranes och i flera år aktiv inom kommunpolitiken. De två senaste åren har han varit statsråd i den rödgröna koalitionsregeringen. Som välfärdsminister har han kunnat besluta om höjda barnbidrag och förlängd föräldraledighet, men också tvingats dra tillbaka en omstridd löneökning till chefen för sjukhuset Landspítali.

Att Guðbjartur Hannesson skulle ge sig in i ordförandestriden var långt ifrån oväntat. Árni Páll Árnason tillhör partiets högerflygel. De som vill se en mer traditionell socialdemokrat som partiledare har länge sökt efter en lämplig efterträdare till avgående Jóhanna Sigurðardóttir. Ett sådant namn försvann sannolikt i provvalet i den sydvästra valkretsen när Árni Páll Árnason besegrade finansminister Katrín Júlíusdóttir. Hon är den nuvarande ordförandens favorit, men utgången visade att hon skulle få svårt att besegra Árni Páll Árnason.

Guðbjartur Hannessons kandidatur fick direkt också stöd av tunga namn som Oddný G. Harðardóttir och Sigríður Ingibjörg Ingadóttir. Bägge har förekommit i spekulationerna om tänkbara utmanare, men ingen av dem tros ha tillräckligt brett stöd för att kunna vinna ordförandevalet. I och med att de så snabbt gick ut och backade upp Guðbjartur Hannesson har de sannolikt internt fått beskedet att Katrín Júlíusdóttir definitivt bestämt sig för att inte ställa upp.

Oddný G. Harðardóttir och Sigríður Ingibjörg Ingadóttir har bägge lovordat Guðbjartur Hannessons förmåga att skapa enighet i partiet. Han har under snart sex år inom rikspolitiken inte skapat sig några fiender.

Trots att Guðbjartur Hannesson själv har en vänsterstämpel och Árni Páll Árnason en högerstämpel är det dock knappast några större strider att vänta om politiska sakfrågor. Den avgörande frågan för de flesta medlemmarna blir i stället sannolikt vem de tror har störst möjligheter att föra Socialdemokraterna till en ny valseger och fortsatt regeringsmakt.

I provvalet i den nordvästra valkretsen nominerade hela 76 procent Guðbjartur Hannesson till förstaplatsen på Socialdemokraternas lista. I Morgunblaðið säger han att utgången i provvalet tillsammans med stödet från många partikamrater övertygat honom om att ta steget till att kandidera till ordförandeposten:
"Jag sade att jag först skulle se resultaten från provvalet i nordväst innan jag tog ett slutgiltigt beslut. Men det har naturligtvis efterfrågats en kandidat som skulle fokusera på enighet, att försöka skapa förtroende och söka lösningar där vi försöker nå bredast möjliga samförstånd inom Socialdemokraterna och ute i samhället. ... Därför kandiderar jag. Folk ser det som en möjlighet i mig."
Här kan du läsa mer om Guðbjartur Hannessons provvalsseger.