tisdag 25 december 2012

Hangikjöt självklart val för islänningar på juldagen

Hangikjöt, varmrökt lammkött, är huvudrätten för sju av tio islänningar på juldagen. Trots ohotad ställning som nummer ett tycks dess popularitet dock vara på väg nedåt. Kassler och kategorin övrig julmat vinner dock nya anhängare. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Få saker är så klassisk isländsk husmanskost som hangikjöt. Det varmrökta lammköttet serveras traditionellt med sås, potatis och gröna ärtor. Med åren har tillgången till färska eller frysta ärtor blivit betydligt bättre. Ändå propsar många traditionalister på att hangikjöt ska avnjutas tillsammans med konserverade ärtor från den inhemska tillverkaren Ora.

Hela 70,3 procent av islänningarna tänker i år äta hangikjöt på juldagen. Kassler hamnar på tallriken hos 8,5 procent och kalkon hos 3,6 procent.

Lammköttets popularitet tycks dock dala något. De senaste två åren har andelen hangikjötkonsumenter minskat med 2,4 procentenheter.

I stället blir kassler - som äts av hälften av islänningarna på julafton - också allt mer populärt på juldagen. Mest ökar dock kategorin övrigt. I år äter hela 17,6 procent av islänningarna mat som inte är typisk för juldagen, som fisk, vegetariskt, vilt, fågel, kyckling, fläsk eller nöt.

Här kan du läsa mer om juldagsmaten.