fredag 7 december 2012

Höskuldur Þór Þórhallsson till angrepp mot partiledaren

Framstegspartiet har glidit för långt åt höger och erbjuder inget alternativ till Självständighetspartiet. Det är förklaringen till att partiet inte lyfter i opinionen. Det hävdar alltingsledamoten Höskuldur Þór Þórhallsson, som nyligen förlorade striden om förstaplatsen på partiets lista i den nordöstra valkretsen mot ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Men partiledaren tillbakavisar kritiken.

I lördags lyckades Sigmundur Davíð Gunnlaugsson besegra Höskuldur Þór Þórhallsson i kampen om toppsätet på Framstegspartiets valsedel i den nordöstra valkretsen. Att partiordföranden valde att ställa upp i en valkrets han saknar band till sågs av många bedömare som en säkerhetsåtgärd - i norra Reykjavík finns nämligen en överhängande risk att han inte kan försvara det mandat Framstegspartiet vann i 2009 års alltingsval.

För Höskuldur Þór Þórhallsson var ordförandens intåg i valkretsen allt annat än välkommet. Duon har dessutom stridit mot varandra en gång tidigare, och även då avgick Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med segern. Då, före 2009 års val, gällde det uppdraget som partiordförande för Framstegspartiet.

I en intervju i Vikudagur riktar nu Höskuldur Þór Þórhallsson skarp kritik mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han nämner visserligen inte partiledaren vid namn, men anser att Framstegspartiet har hamnat för långt åt höger och ligger för lågt i väljaropinionen:
"Vi har enligt min mening inte nått tillräckligt högt i opinionsmätningarna och behöver undersöka vad det beror på. Jag tror tyvärr att vi har legat för nära Självständighetspartiet i de frågor som under de senaste åren varit föremål för mycket debatt. Jag är av åsikten att Framstegspartiet snarare borde se till vänster än till höger, i denna valkrets har vi ju vanligtvis vänt oss emot Självständighetspartiet."
I nuläget ser Framstegspartiet ut att kunna få en vågmästarställning efter nästa alltingsval. Oavsett om regeringsbildningsbudet går till den rödgröna koalitionen eller Självständighetspartiet blir det svårt att bilda en stabil majoritetsregering utan Framstegspartiet. Höskuldur Þór Þórhallsson säger i Vikudagur att han snarare lutar åt vänster än åt höger, men att han inte vill utesluta en borgerlig koalition tillsammans med Självständighetspartiet:
"Vi bör hålla möjligheten öppen. Med dessa ord utesluter jag inte ett sådant samarbete. Det pågår stora förändringar hos vänsterpartierna, och samma sak kan faktiskt sägas om Självständighetspartiet. För mig verkar det som att de flesta partierna rör sig mot mitten. Jag varnar för privatiseringspolitik på det sätt som Självständighetspartiet talar för."
I opinionen ligger Framstegspartiet just nu ett par procentenheter under 2009 års valresultat. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har inte fått väljarsympatierna att öka - trots regeringens impopularitet och trots att partiet varit det enda som hela tiden förespråkat ett nej till Icesave-avtalen. Det uteblivna opinionslyftet har också gjort att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte kan sitta helt säkert på sin plats.

I Morgunblaðið tillbakavisar dock Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kritiken från Höskuldur Þór Þórhallsson. Han anser att det inte är korrekt att tala om en högervridning av partiets politik:
"Om något sådant fortsatt ska påstås måste man peka på några frågor som stöd och jag anser att det inte är möjligt att peka på en enda fråga som stöd för att Framstegspartiet har rört sig åt höger. Det som vi och partiet har gjort under åtminstone de senaste åren är enligt min mening byggt på att försöka värdera varje fråga utifrån argument i stället för att försöka pressa in verkligheten i förutbestämda ideologier antingen till höger eller till vänster."
Här kan du läsa mer om kampen mellan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Höskuldur Þór Þórhallsson.