fredag 21 december 2012

Jagade våldsman på rymmen - hittade fastfrusen häst

Helikoptern från kustbevakningen deltog i jakten på en 24-årig våldsman. Men hittade i stället en häst som frusit fast i en damm. Om inte besättningen hade upptäckt djuret hade det sannolikt mist livet. 24-åringen är dock fortfarande på rymmen från högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun.

I måndags lyckades en 24-årig man rymma från Litla-Hraun, Islands största fängelse beläget utanför Eyrarbakki på sydkusten. I ett obevakat ögonblick ska han ha lyckats ta sig över stängslet. Vid vägskälet mellan Stokkseyri och Eyrarbakki har polisen hittat en luva tillhörande 24-åringen. Men där slutar spåren.

24-åringen dömdes i höstas till fem års fängelse för mordförsök sedan han gått till våldsam attack mot sin tidigare styvmor. Han bedöms som farlig och ett stort polisuppbåd har tillsammans med kustbevakning och räddningstjänst sökt efter honom. Jakten har hittills koncentrerats till trakten nära Litla-Hraun. Polisen har bland annat undersökt de många sommarstugeområden som finns bara några kilometer från fängelset.

I onsdags deltog även kustbevakningen, Landhelgisgæsla Íslands, i sökandet genom helikopter. Några spår efter den eftersökte 24-åringen påträffades visserligen inte, men besättningen kunde däremot rädda en häst som annars troligtvis hade gått mot en säker död. Den hittades nämligen fastfrusen stående i en damm.

Björn Brekkan Björnsson vid Landhelgisgæslan berättar i Morgunblaðið att upptäckten gjordes under en flygtur inte långt från anstalten:
"Vi höll på att leta där runt fängelset när vi fick syn på hästen där den stod mitt ute i en damm, och allt som fanns där var små dammar. Det var uppenbart att den var fastfrusen och att hovarna var fast i isen. ... Hästen hade förmodligen inte långt kvar att leva. Man såg varken dammen eller hästen från vägen och det gick faktiskt inte att se den utan att vara i hagen."
Besättningen tog kontakt med bonden som tillsammans med en medhjälpare lyckades bryta upp istäcket och rädda hästen. Den var nedkyld och orkade inte längre stå upp och lades i stallet under en filt. Efter att ha fått medicin av en veterinär verkar djuret dock vara på bättringsvägen, skriver Morgunblaðið.