torsdag 6 december 2012

Jón Ásgeir Jóhannesson står bakom Iceland Foods

Jón Ásgeir Jóhannesson är i högsta grad inblandad i Iceland Foods etablering på Island. Han styrde bolagets nyemission och håller i viktiga affärskontakter. Investerarens delaktighet bekräftas i DV av pappan Jóhannes Jónsson, som tagit livsmedelskedjan till Island och fått den brittiska ägaren Malcolm Walker att köpa in sig i satsningen.

När Baugurimperiet kraschade förlorade Jóhannes Jónsson sitt livsverk, lågpriskedjan Bónus som han byggt upp från grunden tillsammans med sonen Jón Ásgeir Jóhannesson. Bónus valdes gång på gång till landets populäraste butik. Kedjan revolutionerade också den inhemska livsmedelsmarknaden - med så lite personal och inredning som möjligt kunde Bónus pressa priserna.

Jóhannes Jónsson blev känd och folkkär som Jóhannes í Bónus. Men arvet från krisen var problematiskt. Sonen Jón Ásgeir Jóhannesson ansågs av många islänningar ha varit en nyckelperson i den ekonomiska expansion som hösten 2008 fick nationen på fall.

Efter många om och men valde Jóhannes Jónsson att inte försöka köpa tillbaka Bónus från banken och sålde samtidigt sina Bónusbutiker på Färöarna. I somras etablerade han i stället en ny lågprisutmanare i hemlandet, Iceland Foods. Kedjan har nu två butiker på Island, i Kópavogur och i Reykjavík. Han har hela tiden förnekat att Jón Ásgeir Jóhannesson skulle vara inblandad i lanseringen. Även Jón Ásgeir Jóhannesson har själv hävdat att han inte haft med Iceland Foods att göra.

DV kan nu visa att så inte är fallet. Tidningen har tagit del av mejlväxling mellan Jón Ásgeir Jóhannesson och toppchefer inom Iceland Foods. Mejlen visar tydligt att Jón Ásgeir Jóhannesson styrde den nyemission som bolaget nyligen genomförde. Där pumpade Malcolm Walker, ägare av det brittiska moderbolaget Iceland Foods och mångårig affärskompanjon till islänningarna, in 160 miljoner isländska kronor och fick i gengäld 37 procent av aktierna i bolaget.

För Malcolm Walkers räkning har Paul Foley tagit en plats i styrelsen för det isländska bolaget. Resterande 63 procent av aktierna ägs av Jóhannes Jónsson.

Jón Ásgeir Jóhannesson gav alltså direktiv för hur nyemissionen skulle gå till. Inblandningen innefattade kontakter med flera av bolagets toppchefer.

Jóhannes Jónsson bekräftar i DV att Jón Ásgeir Jóhannesson varit inblandad i Iceland Foods verksamhet, men förnekar samtidigt att sonen skulle haft något att göra med bolagets finansiering:
"Jag tänker driva detta bara för mina pengar och Malcolm Walker för sina. Han [Jón Ásgeir] ledde inget. Han hjälpte mig som far och son."
Att far och son denna gång inte öppet arbetar tillsammans kan möjligen förklaras av finanskraschen. Jón Ásgeir Jóhannesson är på sina håll så illa omtyckt att många säkerligen skulle undvika att handla in en butik där han tog hand om en del av vinsten. Att Jón Ásgeir Jóhannesson ändå arbetar för Iceland Foods förklarar Jóhannes Jónsson i DV med att det rör sig om ett familjeföretag:
"Vi känner bägge Malcolm Walker och han föreslog att vi skulle komma igång här. Jón hade kontakter om detta eftersom han naturligtvis känner honom väl och har arbetat för honom."
Här kan du läsa mer om Iceland Foods.