måndag 24 december 2012

Kassler favorit på det isländska julbordet

Kassler behåller platsen som islänningarnas favorit på julbordet. Rätten uppskattas framför allt bland yngre och personer bosatta utanför Reykjavíkområdet. Däremot väljer i år något färre islänningar att äta ripa och kalkon på julafton. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Kasslerns position som nummer ett på julafton är ohotad. Hela 52,1 procent av islänningarna tänker äta kassler till jul. Även 2010 och 2011, när MMR ställde samma fråga i en opinionsmätning, svarade drygt hälften att det var just kassler som skulle vara huvudrätt på julafton.

Kanske påverkar alltjämt finanskraschen julmenyerna. Dyrare mat, som ripa och kalkon, minskar i popularitet medan gris och lamm håller ställningarna. Lamm kommer i år att finnas på 11,3 procent av islänningarnas jultallrikar, 7,4 procent äter ripa, 7,2 procent kalkon och 5 procent gris.

Hela 17 procent uppger att de tänker äta något annat på julafton. I denna kategori, som är den som ökar mest, återfinns bland annat fisk, kyckling, vilt, vegetariskt och hangikjöt, varmrökt lammkött som inte räknas in bland övrigt lammkött.

Kasslerätarna finns i synnerhet bland yngre, låg- och medelinkomsttagare, personer bosatta på landsbygden och Framstegspartiets väljare. De som oftast ratar kasslern sympatiserar med Gröna vänstern eller Ljus framtid.

Höginkomsttagare mumsar oftare på ripa än andra grupper. Låginkomsttagare äter gärna lamm - en preferens de delar med personer som har fyllt 50 år och Gröna vänsterns väljare.

Den grupp som sticker ut mest är dock Ljus framtids sympatisörer. Här föredrar var tredje något ur kategorin övrigt som huvudrätt på julafton.

Här kan du läsa mer om islänningarnas matvanor på julafton.