söndag 9 december 2012

Konkurrens på flyg mellan Reykjavík och Västmannaöarna

Eyjaflug ger sig in i kampen om flygresenärerna mellan Reykjavík och Västmannaöarna. Den 12 december börjar bolaget med reguljärtrafik mellan inrikesflygplatsen och Hemön. Satsningen innebär inte att Eyjaflug överger affärsidén att upprätta en luftbro mellan ögruppen och fastlandet när färjan Herjólfur inte trafikerar sträckan.

Senhösten är oftast den besvärligaste årstiden när det gäller att ta sig till och från Hemön. Höga vågor gör att färjan Herjólfur ofta måste segla den nästan tre timmar långa vägen till Þorlákshöfn i stället för den halvtimmeslånga överfarten till Landeyjahöfn.

De senaste veckorna har många turer ställts in på grund av hårt väder. Herjólfur är dessutom på reparation efter att fartyget skadats sedan det slagit emot bryggan vid en insegling. I stället ersätter Baldur, det fartyg som normalt trafikerar Breiðafjörður mellan Stykkishólmur och Brjánslækur med stopp på Flatey.

Eyjaflug, som också går under namnet Air Arctic, började i somras flyga mellan Hemön och det lilla flygfältet Bakki på fastlandet, en resa som bara tar sex minuter. När det varit möjligt att flyga men inte ta färjan har Eyjaflug närmast försökt upprätta en luftbro mellan Bakki och Hemön.

Trafiken från Bakki kommer att fortsätta vid behov, men på onsdag börjar Eyjaflug med dagliga turer mellan Reykjavík och Hemön. Planet lyfter från Reykjavík 11.15 och återvänder från Hemön 12.30.

Biljettpriset är 9 500 isländska kronor. Incheckningen är i Flugfélag Íslands terminal i inrikesflygplatsen i Reykjavík.

Sedan tidigare trafikerar Ernir samma sträcka två gånger om dagen med något större flygplan. Där kostar biljetten mellan 12 900 och 7 900 kronor.

Under senhösten har det också funnits andra problem än med själva överfarten. Den som landar i Bakki eller angör Landeyjahöfn har dryga 13 mil att köra till Reykjavík. Sträckan mellan Reykjavík och Selfoss har högsta prioritet när det gäller snöröjning och halkbekämpning, avsnittet mellan Selfoss och Hvollsvöllur har snäppet lägre prioritet och sträckan mellan Hvolsvöllur och Landeyjahöfn samt Bakki ännu lägre prioritet. Många har klagat på ishalka. Enligt myndigheterna är dock vägen för glest trafikerad för att vägsaltet ska få full effekt, skriver Eyjafréttir.

Här kan du läsa mer om trafiken mellan Västmannaöarna och fastlandet.