lördag 15 december 2012

Landsbanki stänger kontor i Eyrarbakki och Stokkseyri

Tre timmar öppet i veckan blir noll vid årsskiftet. Då stänger Landsbanki kontoren i Stokkseyri och Eyrarbakki. Kommunen protesterar mot nedläggningarna och kräver att kontoren ersätts av bankomater.

I höstas bommade Landsbanki igen kontoren i Garður och Vogar. Kommunstyrelsen i Garður visade sitt missnöje med stängningen genom att flytta sina affärer till en annan bank. Men detta är bara en av de nedläggningar som under det senaste året mötts av protester, men som Landsbanki ändå genomfört. Syftet är att spara pengar genom att stänga kontor i samhällen där kundunderlaget nu anses vara för dåligt.

Nästa kontor som drabbas är filialerna i Eyrarbakki och Stokkseyri på sydkusten. De läggs ned vid årsskiftet i samband med att den enda anställda går i pension. Landsbanki har haft öppet tre timmar i veckan på varje ort.

Gunnlaugur Sveinsson, kontorschef för Landsbanki i Selfoss, säger till Sunnlenska att kunderna inte varit tillräckligt många för att motivera ett fortsatt öppethållande. Dessutom finns det tveksamheter kring säkerheten. Med så begränsade öppettider är det svårt att motivera investeringar.

Kommunstyrelsen i Árborg är enligt ett uttalande missnöjd med bankens beslut att stänga kontoren. De vill nu att Landsbanki ersätter filialerna med bankomater.

Kunderna hänvisas nu till Landsbankis kontor i grannstäderna Þorlákshöfn och Selfoss.

Här kan du läsa mer om Landsbankis nedläggningar.