torsdag 6 december 2012

Flygplansvraket på Sólheimasandur i lågorI snart fyrtio år har skelettet av en nödlandad amerikansk DC-3 legat på Sólheimasandur. Flygplansvraket har med åren förvandlats till en udda turistattraktion. I somras spelades delar av den tyska modellsåpan Million Dollar Shooting Star in på Island - där deltagarna bland annat skulle hoppa trampolin från det brinnande vraket.

I DV kallade en av markägarna tilltaget "osmakligt" och sade att inspelningarna skett utan tillstånd. Ívar Páll Bjartmarsson, brandkårschef i Vík í Mýrdal, sade i Morgunblaðið att det tyska tv-teamet borde ha fått klartecken både från brandkåren och distriktspolismästaren i Hvolsvöllur och att det annars rör sig om ett lagbrott.

Men enligt produktionsbolaget Republik ska flygplanet aldrig ha satts i brand. Effekterna som såg ut som eldslågor var i själva verket gas. Den sot som fastnade på flygplanskroppen ska enligt ett pressmeddelande ha tvättats bort. Och både sjukvårdare och brandbil ska ha varit på plats i händelse av en olycka.

Ovan kan du se ett klipp av vraket och här se ett utdrag ur Million Dollar Shooting Star där flygplanet på Sólheimasandur susar förbi.