tisdag 4 december 2012

Regeringspolitiker anklagade opposition för fördröjningIllugi Gunnarsson hade diskuterat regeringens budgetproposition i fem minuter. Först vandrade Gröna vänsterns Björn Valur Gíslason förbi kameran med en handtextad skylt med ordet málþóf ('filibustertaktik'), några sekunder senare gjorde Socialdemokraternas Lúðvík Geirsson detsamma. De bägge regeringspolitikerna bad så småningom om ursäkt för sitt beteende.

Den rödgröna koalitionen har vid flera tillfällen anklagat den borgerliga oppositionen för att försöka förhindra oönskad politik genom att obstruera debatterna. Detta ska ske genom att företrädare för Självständighetspartiet och Framstegspartiet ber om ordet i det närmast oändliga och därmed förhindrar beslut som går emot oppositionens vilja. Sådana anklagelser har bland annat dykt upp i debatterna om nytt fiskekvotsystem och grundlagsfolkomröstningen.

Just nu pågår i alltinget debatten om regeringens budgetproposition. I fredags kväll paraderade först Björn Valur Gíslason och sedan Lúðvík Geirsson förbi tv-kameran med varsin lapp med texten málþóf i händerna. Självständighetspartiets Illugi Gunnarsson var då fem minuter in i ett tjugo minuter långt debattinlägg om budgetförslaget.

Regeringspolitikerna anklagade oppositionen för filibustertaktik, att avsiktligt fördröja ett beslut om budgeten. Begreppet började användas först i amerikansk politik under 1850-talet. I många parlament kan det än i dag vara ett framgångsrikt för en minoritet att få inflytande över politiska beslut.

Illugi Gunnarsson protesterade mot tilltaget och vände sig till tjänstgörande talmannen Árni Þór Sigurðsson, som inte hade sett manifestationen. Han ansåg även att Björn Valur Gíslason och Lúðvík Geirsson skämde ut sig. Eftersom budgeten är av stor vikt för landet borde det enligt Illugi Gunnarsson snarare vara så att den politiker som inte deltar i diskussionen borde behöva förklara sig inför väljarna.

I den följande debatten i alltinget tvistade sedan regeringen och oppositionen om det hade gjorts en överenskommelse om talartiden gällande budgetpropositionen eller inte. Representanter för den rödgröna koalitionen hävdade att det enbart rörde sig om fördröjningstaktik eftersom Självständighetspartiet inte lagt fram något eget budgetförslag.

Både Björn Valur Gíslason och Lúðvík Geirsson bad så småningom Illugi Gunnarsson om ursäkt från alltingets talarstol. Han svarade att det stora problemet var den bristande respekt som de rödgröna visade för parlamentet, och att dessa värderingar i sin tur gjorde det omöjligt för medborgarna att återfå förtroendet för de folkvalda.

Björn Valur Gíslason kontrade med att säga att avsiktlig obstruktion inte heller väcker förtroende. Árni Þór Sigurðsson fastslog dock att den ledamot som vill protestera mot formaliteter i alltinget ska begära ordet och framföra sina synpunkter från talarstolen.

I ett blogginlägg fortsatte Björn Valur Gíslason sedan att kritisera Självständighetspartiet. Han hävdar att partiet nu gått så långt i sitt ideologiska förfall att alla medel är tillåtna för att återta makten. Vidare skriver han att det är unikt att Självständighetspartiet på detta sätt försöker hålla budgetpropositionen som gisslan. Därför borde det i själva verket vara partiet som borde be om ursäkt - och inte de politiker som uppmärksammar obstruktionstaktiken:
"Ändamålet får helga medlen. Nu är allt tillåtet. Få av dem som stod på talarlistan för partiet i fredagens debatt var på plats för att kunna delta i debatten. Det fåtal som var i huset upprepade sig igen och igen för att upprätthålla filibustertaktiken. Partiet har inte lagt fram ett enda ändringsförslag till budgetpropositionen. Inte ett enda."
Ovan kan du se Björn Valur Gíslasons och Lúðvík Geirssons protest och här kan du se hela händelsen i bättre kvalitet (hoppa fram till 4.55) och den efterföljande debatten.