onsdag 26 december 2012

Reykjavík kan få torg uppkallat efter Nelson Mandela

Reykjavík är på väg att bli den första nordiska staden som tillägnar Nelson Mandela ett torg. Tre tänkbara platser i stadskärnan har setts ut och kommunen ställer sig bakom planerna. För idén svarar Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Torget skulle nämligen ritas av skolans sistaårsstudenter.

Reykjavíks borgmästare Jón Gnarr har höjt kommunens profil i frågor gällande mänskliga rättigheter och fredsarbete. Han har bland annat nobbat traditionen att ta emot flottbesök, kritiserat Slovakiens behandling av romer, uppmanat Kina att avskaffa munkavlen för politiska dissidenter och vid olika tillfällen tagit ställning för hbtq-rättigheter.

I linje med detta kan den isländska huvudstaden snart få ett torg tillägnat Nelson Mandela. Bakom initiativet står studenter vid den norska Arkitektur- og designhøgskolen. Studenterna ritar torget kostnadsfritt och samlar in medel som täcker byggkostnaderna. Men för att insamlingen ska kunna börja behöver de klartecken och en tomt från kommunen.

Reykjavíks kommun tittar på tre olika platser i stadskärnan: ÓðinstorgVitatorg och Káratorg vid norra ändan av Kárastígur. Något beslut är ännu inte fattat, men ett besked är att vänta inom kort.

Förklaringen till det norska intresset för just Island är enligt Fréttablaðið att Arkitektur- og designhøgskolens rektor är gift med en islänning och att bröllopet ägde rum på Island. Där ska också känslorna för Reykjavíks arkitektur och lusten att skapa ett band mellan högskolan och huvudstaden ha vaknat.