onsdag 5 december 2012

Reykjavík vill bli värdstad för Outgames 2017Reykjavík eller Miami kommer att stå värd för Outgames 2017. Tävlingarna samlar tusentals deltagare från hela världen. Vilken stad som får spelen tillkännages i Antwerpen i sommar.

Outgames arrangeras av Glisa, Gay and Lesbian International Sports Association, och innefattar trettiotalet idrottsgrenar och närmare 10 000 tävlande. Outgames äger rum vart fjärde år och är därmed något av en olympiad för hbtq-rörelsen.

Rio de Janeiro, Rom, Denver, Miami och Reykjavík ansökte om att få hålla i spelen år 2017. Vilken av finalstäderna Reykjavík och Miami som får tävlingarna tillkännages i Antwerpen i sommar i samband med den tredje upplagan av Outgames.

I Reykjavíks presentationsfilm nämns bland annat att Island har en könsneutral äktenskapsbalk, en homosexuell statsminister och en borgmästare i huvudstaden som gjort det till tradition att dyka upp utklädd till kvinna vid Hinsegin dagar, den årliga Pridefestivalen som brukar samla över 50 000 åskådare.