tisdag 18 december 2012

Riskerar fängelse - plundrade Magnús Ármanns kreditkort

Det tog affärsmannen Magnús Ármann åtta månader och 40 miljoner isländska kronor innan han upptäckte att en främmande person utnyttjade hans kreditkort. En 60-årig man riskerar nu upp till 18 månaders fängelse för bedrägeri. Mannen förnekar brott och hävdar att Magnús Ármann både kände till och hade godkänt uttagen.

Magnús Ármann var under det ekonomiska uppsvingets era en av Islands mest profilerade affärsmän. Han har bland annat kopplingar till TM, Byr och FL Group och har varit delaktig i ifrågasatta turer kring både Landsbanki och Kaupþing.

I januari 2007, ett och ett halvt år före finanskraschen, misstänks en 60-årig man ha kommit över uppgifterna till Magnús Ármanns kreditkort på Strawberries i Reykjavík. Vid totalt 32 tillfällen och till ett sammanlagt värde av 40 miljoner isländska kronor ska mannen under de närmaste månaderna ha gjort stora kontantuttag.

Det första uttaget, på 1,6 miljoner kronor, gjordes i januari 2007. I slutet av mars var det dags för ett lika stort uttag. I april dubblade han summan och inkasserade även i maj 3,2 miljoner. I juni skedde fyra uttag på sammanlagt 6 miljoner, i juli närmare 10 miljoner vid 10 olika tillfällen, i augusti totalt 5,5 miljoner och lika mycket i september innan Magnús Ármann lägger märke till transaktionerna och spärrar kortet.

Efter polisanmälan ledde spåren snabbt till 60-åringen. Samtliga uttag kunde nämligen härledas till den kortläsare som han använde för sitt eget företag inom konsultbranschen.

Åklagaren yrkade under rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur på ett och ett halvt års fängelsestraff för 60-åringen. Mannen förnekar brott och hävdar att Magnús Ármann känt till och godkänt samtliga uttag.