måndag 3 december 2012

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vinnare i nordost

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blir toppnamnet på Framstegspartiets valsedel i den nordöstra valkretsen. I kampen om förstaplatsen fick partiordföranden 63 procent av rösterna mot utmanaren Höskuldur Þór Þórhallssons 35 procent. I Reykjavík toppas partiets listor av Vigdís Hauksdóttir och Frosti Sigurjónsson.

Turerna har varit många om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons byte av valkrets. Framstegspartiet har av tradition svårt att locka huvudstadsväljare och har alltid varit betydligt starkare på landsbygden. Därför såg många bedömare det som ett taktiskt steg när Sigmundur Davíð Gunnlaugsson valde att ställa upp för den nordöstra valkretsen i stället för Reykjavík, där ett svagt resultat skulle innebära att hans plats i parlamentet var hotad.

Förstaplatsen på listan blev ledig när Birkir Jón Jónsson meddelade att han i vår lämnar politiken och alltinget. Den tycktes därmed öronmärkt åt Höskuldur Þór Þórhallsson, som representerat Framstegspartiet i parlamentet sedan 2007 och är bosatt i Akureyri, den största staden i valkretsen. I stället aviserade ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en flytt till nordost, partiets starkaste distrikt där risken att gå miste om platsen i alltinget är minimal.

Beskedet väckte intern debatt eftersom Sigmundur Davíð Gunnlaugsson saknar band till den nordöstra valkretsen. Innan valet måste han folkbokföra sig i distriktet. Han har också varit inblandad i en dispyt med Höskuldur Þór Þórhallsson om hur det egentligen gick till när partiordföranden tog beslutet att byta valkrets.

Ändå verkar det som att partimedlemmarna sluter upp bakom ledaren. Vid helgens valmöte fick Sigmundur Davíð Gunnlaugsson 63 procent av rösterna till valsedelns förstaplats. Höskuldur Þór Þórhallsson fick 35 procent, men lade sedan beslag på andraplatsen på listan med 67 procent av rösterna.

Trea blev Líneik Anna Sævarsdóttir, rektor från Fáskrúðsfjörður, fyra Þórunn Egilsdóttir, kommunalråd och bonde från Vopnafjörður, femma Hjálmar Bogi Hafliðason, lärare från Húsavík, och sexa Guðmundur Gíslason, student från Fljótsdalshérað.

I Reykjavík godkändes i lördags valnämndens förslag utan invändningar. Listan i den södra valkretsen toppas av alltingsledamoten Vigdís Hauksdóttir och i den norra valkretsen av Frosti Sigurjónsson.

Vigdís Hauksdóttir valdes in i alltinget 2009 men har ända sedan 1996 då och då hoppat in som ersättare i parlamentet för Framstegspartiet. Hon är utbildad affärsjurist specialiserad på skattejuridik. I alltinget har hon varit ett av partiets mest färgstarka namn, och hon har bland annat gjort sig känd för sitt motstånd mot EU-medlemskap och Icesave.

Frosti Sigurjónsson är helt färsk i partiet men blir ändå toppkandidat i norra Reykjavík. För många islänningar är han dock ett bekant ansikte. I kampen mot det tredje Icesave-avtalet var Frosti Sigurjónsson en av talespersonerna för motståndarnätverket Advice. Han är utbildad ekonom och har erfarenhet från flera bolagsstyrelser.

Värt att notera är att Frosti Sigurjónsson kommer in i partiet på samma sätt som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han utmärkte sig först som en Icesave-motståndare, sögs upp av Framstegspartiet och valdes efter bra några veckors medlemskap till partiordförande. Senare tog han plats i alltinget på ett mandat från norra Reykjavík.

Frosti Sigurjónsson kan alltså göra om en liknande resa - han kliver direkt upp till toppen och förbi många medlemmar med mångårig erfarenhet. Framstegspartiet var det parti som förnyades mest sett till representationen i alltinget i samband med nyvalet i finanskrisens kölvatten våren 2009. Frosti Sigurjónsson ser nu ut att bli ytterligare ett led i en sådan förnyelse.

I södra Reykjavík blev Karl Garðarsson tvåa på listan, Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir trea och Jóhanna Kristín Björnsdóttir fyra. I norra Reykjavík slutade Sigrún Magnúsdóttir tvåa, Þorsteinn Magnússon trea och Fanný Gunnarsdóttir fyra.

Här kan du läsa mer om kampen mellan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Höskuldur Þór Þórhallsson.