måndag 17 december 2012

Självskriven seger för Steingrímur J. Sigfússon i nordost

Steingrímur J. Sigfússon var ohotad etta på Gröna vänsterns lista i den nordöstra valkretsen. Partiordföranden fick drygt 90 procent av rösterna. Tvåa på valsedeln blir Bjarkey Gunnarsdóttir och trea Edward H. Huijbens. Valdeltagandet var blygsamma 36 procent.

Trots turbulensen inom Gröna vänstern med flera tunga avhopp under mandatperioden är Steingrímur J. Sigfússon alltjämt partiets självklara ledare. I provvalet i den nordöstra valkretsen var näringsgrensministern också den enda som kandiderade för förstaplatsen på listan i vårens alltingsval. Med 90,4 procent av de giltiga rösterna försvarade Steingrímur J. Sigfússon sin ställning.

I dag har Gröna vänstern tre mandat i distriktet. Enligt opinionsmätningarna är dock Steingrímur J. Sigfússon den enda som kan vara säker på sin plats.

De två andra mandaten innehas av Þuríður Backman och Björn Valur Gíslason. Hon ställer inte upp för omval och han valde i stället att kandidera i Reykjavík, men gjorde fiasko i provvalet och mister därför sannolikt platsen i alltinget. Detta öppnar dock för förnyelse i nordost.

Tvåa på listan blir Bjarkey Gunnarsdóttir, utbildnings- och yrkesrådgivare från Ólafsfjörður. Hon har hoppat in som ersättare i parlamentet ända sedan 2004. Trea på valsedeln är Edward H. Huijbens, föreståndare för Rannsóknamiðstöð ferðamála och bosatt i Akureyri, där han också är knuten till ortens högskola. 

Fyra är Ingibjörg Þórðardóttir, femma är Þorsteinn Bergsson och sexa är Sóley Björk Stefánsdóttir, enligt ett pressmeddelande.

Steingrímur J. Sigfússon säger till Vikudagur att han är tacksam för stödet men hade hoppats på ett bättre deltagande från medlemmarnas sida. Han anser att Gröna vänstern kommer att representeras av starka namn i valet till alltinget i april:
"Bjarkey har varit en aktiv ersättare i alltinget och hon har dessutom varit aktiv i rörelsens verksamhet under de senaste åren. Bjarkey är en kraftfull politiker, så jag välkomnar hennes goda resultat i provvalet. Jag tycker att detta är en stark lista och jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med denna utmärkta grupp."
I den nordöstra valkretsen använder Gröna vänstern en metod där provvalet bland medlemmarna är rådgivande. Det definitiva beslutet om partiets lista fattar valnämnden. Den brukar dock sällan göra några avsteg från resultatet i omröstningen. I och med att män och kvinnor är varvade i toppen finns det sannolikt inga skäl för nämnden att ändra ordningsföljden på grund av partiets kvoteringsregler.

Valdeltagandet var 36 procent. Totalt röstade 261 av 722 röstberättigade personer. Hela 41 röster var dock ogiltiga eftersom personerna inte betalat medlemsavgiften.

Här kan du läsa mer om Gröna vänsterns provval.