fredag 28 december 2012

Våldsman rymde - inget nytt stängsel till fängelse

24-åringen kröp under stängslet och var så på fri fot. I sju dagar höll sig den dömde våldsbrottslingen gömd på landsbygden på södra Island innan han gav upp. Trots den enkla flykten från landets enda högsäkerhetsfängelse kommer inte stängslet att bytas ut. Det är enligt inrikesminister Ögmundur Jónasson helt enkelt för dyrt.

I höstas 24-åringen till fem års fängelse sedan han funnits skyldig till mordförsök på sin 31-åriga styvmor. Mannen ska ha varit förälskad i kvinnan som dock aldrig tog intresset på större allvar. 24-åringen ska ha känt sig sviken och utnyttjad och därför attackerat kvinnan i hennes hem i Kópavogur i våras.

Mannen tog sig in i lägenheten genom att krossa ett fönster. Han misshandlade kvinnan med en ljusstake och krävde att hon skulle bryta kontakten med pappan. Annars skulle han döda honom. Kvinnan lyckades fly ut på gården och grannar tillkallade polis som grep 24-åringen.

Bara dagarna innan flykten ska han enligt DV ha upprepat sina hot mot kvinnan. När mannen sedan rymde från fängelset valde hon att lämna det nya hemmet i Flúðir och resa utomlands med sina barn av rädsla för att 24-åringen skulle söka upp henne på nytt.

Efter att ha fastat i sex dagar flydde 24-åringen den 17 december från Litla Hraun, Islands enda högsäkerhetsfängelse beläget i Eyrarbakki på sydkusten. Flykten var allt annat än svår. Övervakningskameran var trasig. 24-åringen kröp vid ett oövervakat ögonblick under stängslet och var så på fri fot. Det dröjde sedan ett par timmar innan personalen upptäckte att mannen saknades.

Om 24-åringen fick hjälp utifrån är oklart. Men någon gav honom skjuts från vägskälet mellan Eyrarbakki och Stokkseyri. Under flera dagar finkammade sedan polis och frivilliga utan resultat de många sommarstugeområden som finns nära fängelset.

Vid femtiden på julaftonens morgon bultade 24-åringen på dörren till gården Ásólfsstaðir i Þjórsárdalur ungefär sju mil från Litla Hraun. Han ropade att han gav upp och att de boende skulle ringa polisen. Först fick han något att dricka under tiden som han genom fönstret talade med kvinnan på gården. Mot löftet om att han lämnade vapnen - knivar, en yxa och ett gevär - utanför fick han sedan komma in i köket och bjöds bland annat på hangikjöt innan polisen från Selfoss anlände och grep 24-åringen.

Mannen hävdar att han stulit geväret från en sommarstuga i Árnes. Detsamma gäller knivarna och yxan. Anledningen till att han gav upp och överlämnade sig till polisen ska ha varit att han inte ville störa släktingarnas julefrid. På hans Facebook-sida hade bland annat modern uppmanat honom att ge upp.

24-åringen är nu tillbaka på Litla Hraun där han inledningsvis tvingas att sitta isolerad i två veckor.

Litla Hraun är Islands enda högsäkerhetsfängelse. Ändå var det inte svårare att fly från anstalten än att krypa under stängslet. Några större förbättringar av säkerheten är heller inte att vänta. Det finns nämligen inga pengar till det i budgeten.

Inrikesminister Ögmundur Jónasson säger till RÚV att Litla Hraun fått anslag på 50 miljoner isländska kronor till säkerhetsåtgärder under året. Nästa år får anstalten lika mycket för att förbättra säkerheten. Men att byta ut stängslet kostar cirka 200 miljoner, och det finns det i dagsläget inte råd till. Det nya fängelset på Hólmsheiði i östra Reykjavík, som är på planeringsstadiet, ska dock erbjuda betydligt bättre säkerhet.

Men det är inte bara där det finns brister i säkerheten. Den isländska polisen, som inte bär skjutvapen, har heller inte alltid tillgång till skyddsvästar. Ett av dessa distrikt är just Selfoss, där besparingarna gjort att polisen lokalt prioriterat fler poliser i tjänst än säkerhetsutrustning. Den patrull som grep den beväpnade 24-åringen hade därför inga skottsäkra västar, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om planerna för ett nytt fängelse.