lördag 5 januari 2013

Avhoppade veteraner på Framstegspartiets valsedel

Valgerður Sverrisdóttir har lämnat politiken och Birkir Jón Jónsson gör detsamma i vår. Ändå finns bägge med på Framstegspartiets valsedel i den nordöstra valkretsen. För att någon av dem på nytt ska väljas in i alltinget krävs dock både en närmast hundraprocentig uppslutning bakom partiet såväl som bortkryssade partikamrater.

När Birkir Jón Jónsson meddelade att han i vår lämnar alltinget och politiken vidtog en maktkamp om förstaplatsen i den nordöstra valkretsen. Till sist gick partiordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som inte är bosatt i distriktet, segrande ur striden mot Höskuldur Þór Þórhallsson, som i dag sitter på Framstegspartiets andra mandat i valkretsen.

Den nordöstra valkretsen är av tradition ett starkt fäste för Framstegspartiet. I dagsläget finns det dock inget som pekar på att partiet ska få fler än två mandat i distriktet. Men om varenda väljare skulle få för sig att rösta på Framstegspartiet, och några av dem dessutom skulle få för sig att kryssa bort namn som ligger ovanför på valsedeln, finns det åtminstone i teorin en mikroskopisk möjlighet för att varken Birkir Jón Jónsson eller Valgerður Sverrisdóttir ska ha gjort sitt i alltinget.

Birkir Jón Jónsson återfinns på listans elfte plats, och Valgerður Sverrisdóttir på den tjugonde och sista, en nominering som ofta är ett slags tack för lång och trogen tjänst.

Valgerður Sverrisdóttir representerade i 22 år Framstegspartiet och den nordöstra valkretsen i alltinget. Hon lämnade parlamentet våren 2009. Då hade hon också hunnit med att vara partiordförande i blott två månader, vilket lär bli ett svårslaget rekord.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiet i den nordöstra valkretsen.