onsdag 2 januari 2013

Guðfríður Lilja Grétarsdóttir lämnar alltinget i förtid

Guðfríður Lilja Grétarsdóttir lämnar alltinget med omedelbar verkan. Hon ersätts i parlamentet av Ólafur Þór Gunnarsson. Hon meddelade redan i höstas att hon inte ställer upp för omval till alltinget. Nu kommer alltså beskedet att Guðfríður Lilja Grétarsdóttir inte sitter kvar mandatperioden ut.

I alltingsvalet våren 2009 var Guðfríður Lilja Grétarsdóttir Gröna vänsterns toppnamn i den sydvästra valkretsen. Hon ledde då partiet till en historisk framgång i distriktet. Hon har varit gruppledare och basat över två nämnder.

I parlamentet har hon främst tagit strid i miljöfrågor, men har vid många tillfällen också gått emot regeringens egen linje. Tillsammans med politiker som Ögmundur Jónasson och Jón Bjarnason har hon på flera punkter ansett att Gröna vänstern gått för långt i sina eftergifter gentemot Socialdemokraterna för att hålla ihop regeringssamarbetet.

Guðfríður Lilja Grétarsdóttir meddelade i höstas att hon inte ställer upp för omval i alltingsvalet den 27 april. På nyårsaftonen skrev hon i ett brev till alltinget att hon avsäger sig sin plats med omedelbar verkan, och inte återkommer till parlamentet.

Hon blir därmed den fjärde avhopparen från Gröna vänstern under denna mandatperiod. Av partiets fjorton ledamöter i alltinget har nu fyra på något sätt lämnat Gröna vänstern. Atli Gíslason är i dag politisk vilde i parlamentet, Lilja Mósesdóttir grundade det egna partiet Solidaritet och Ásmundur Einar Daðason gick över till Framstegspartiet.

Ersättare till Guðfríður Lilja Grétarsdóttir i alltinget blir Ólafur Þór Gunnarsson, som vid flera tidigare tillfällen hoppat in i parlamentet. I Gröna vänsterns provval utmanade han utan framgång i den sydvästra valkretsen Ögmundur Jónasson.

Med knappt fyra månader kvar till valet innebär avhoppet att Gröna vänstern möjligen får något lättare att hålla ihop. Ólafur Þór Gunnarsson ses som ett pålitligt namn som inte trotsar partiledningen - även om det alltså inte var tillräckligt för att peta den betydligt frispråkigare Ögmundur Jónasson.

Här kan du läsa mer om Guðfríður Lilja Grétarsdóttir.