onsdag 2 januari 2013

Hótel Djúpavíks grundare får Falkorden

Ett nyår utan ström i fyra dygn och utan vägförbindelse med övriga fastlandet. Ändå hade Eva Sigurbjörnsdóttir anledning att fira in det nya året. På nyårsdagen tilldelades hon av Ólafur Ragnar Grímsson utmärkelsen Falkorden för sitt arbete med Hótel Djúpavík och främjandet av turism i glesbygden. Utmärkelsen delades ut på presidentens residens Bessastaðir.

Falkorden instiftades 1921 och finns i fem olika grader. Den lägsta är riddarkorset, den högsta är kedja med storkorsstjärna. Den senare delas bara ut till statschefer. Utmärkelsen delas vanligen ut den 1 januari och den 17 juni.

Vilka utlänningar som tilldelas Falkorden i någon grad är tämligen förutsägbart. Bland svenskar har den exempelvis gått till nordister som Lars Lönnroth och Sture Allén, blåblodigheter som kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria samt (kanske något mer oväntat) Elisabeth Tarras Wahlberg och en lång radda avdankade ambassadörer som av regeringen dumpats i reträttposten Reykjavík när de traditionella landshövdingsuppdragen inte varit tillräckligt många eller bedömts för arbetsintensiva.

När utlänningar får priset är det ofta deras betydelse för hemlandets relation till Island som belönas, när islänningar får priset handlar det ofta om insatser som på något sätt varit av betydelse för det isländska samhället.

På nyårsdagen tilldelades enligt ett pressmeddelande Eva Sigurbjörnsdóttir Falkorden av den lägsta graden, riddarkorset, tillsammans med nio andra islänningar. Hon får utmärkelsen för sitt arbete för att främja turismen i glesbygden.

Eva Sigurbjörnsdóttir basar över Hótel Djúpavík, ett året runt-hotell i den gamla sillorten Djúpavík i Árneshreppur i Västfjordarna. Den ensligt belägna kommunen är i regel isolerad från övriga landet under flera månader varje vinter då snö och laviner gör den enda vägen oframkomlig.

Förhoppningsvis var årets utmärkelse särskilt värmande. Samtidigt stod hela kommunen utan el i fyra dygn efter en snöstorm samtidigt som vägen sannolikt inte öppnas på nytt förrän tidigast i slutet av mars.

Här kan du läsa mer om när Eva Sigurbjörnsdóttir prisades som årets Strandirbo.