lördag 26 januari 2013

Hótel Flókalundur till salu för 69 miljoner

Hótel Flókalundur i Västfjordarna är till salu. Prislappen på ett av Islands mest anrika sommarhotell är 69 miljoner isländska kronor. De nuvarande ägarna har drivit hotellet sedan 1999. Hótel Flókalundur är det enda vägstoppet på många långa grusvägsmil för den som reser mellan södra och norra Västfjordarna.

Vár var heldr kalt. Þá gekk Flóki upp á fjall eitt hátt ok sá norðr yfir fjöllin fjörð fullan af hafísum, því kölluðu þeir landit Ísland, sem það hefir síðan heitit. Så lyder skildringen i Landnámabók av hur vikingen Hrafna-Flóki Vilgerðarson omkring år 865 seglade in i Vatnsfjörður, slog sig ned vid Brjánslækur och så småningom började att förfäras över den till synes oändliga vintern. Han tog sig upp på ett fjäll - sannolikt Lómfell - och konstaterade att fjorden långt in på vårkanten var full av is. Så fick Island sitt namn.

Vid det lilla färjeläget Brjánslækur finns lämningar av vad som tros vara Hrafna-Flókis bosättning. Bara sex kilometer bort, vid Flókalundur, finns en minnessten rest efter honom. Här ligger också Hótel Flókalundur, ett av Islands mest anrika sommarhotell.

År 1959 invigdes vägen som förbinder Barðaströnd i söder med Ísafjörður i norr. Med Flókalundur som utgångspunkt klättrar och snirklar den sig över Dynjandisheiði och Hrafnseyrarheiði i en region som i dag är nästan helt folktom.

När vägen öppnades var det en stor händelse. Visserligen går den på alldeles för hög höjd för att vara framkomlig under vintern, men den innebar att Västfjordarna fick en egen ringväg. Plötsligt var det möjligt att navigera sig runt fjordarna i en cirkel för tidens turister.

Samtidigt utvecklades bilismen. År 1961 öppnades en liten restaurang i Flókalundur. Att valet föll på just denna plats var inte konstigt. Här möts tre olika färdriktningar: söderut mot Brjánslækur och Västfjordarnas sydligaste delar, norrut mot vattenfallet Dynjandi och så småningom regionhuvudstaden Ísafjörður, och österut mot Reykjavík.

År 1966 öppnades Hótel Flókalundur. Där finns femton rum, restaurang, bensinmack, campingplats och ett naturligt bad vid strandkanten. Det är ett av Islands äldsta sommarhotell öppet mellan den 20 maj och 15 september. Resten av året är trafiken synnerligen gles och de närliggande gårdarna vid Vatnsfjörður övergavs för länge sedan.

Sedan år 1999 har Hótel Flókalundur ägts och drivits av samma familj, som nu har bestämt sig för att sälja. Prislappen är enligt annonsen 69 miljoner isländska kronor, motsvarande omkring 3,5 miljoner svenska kronor.

Att driva ett hotell här är inte lätt. Det gäller att tjäna ihop verksamhetens helårsintäkter under fyra korta sommarmånader. Under vintern är inte bara antalet förbipasserande bilister litet. Det är också långt till all typ av service.

Vatnsfjörður är sedan 1975 ett naturreservat på cirka 20 000 hektar. Fyra av femtedelar av marken ligger på hög höjd med begränsad växtlighet. Stora delar av låglandsmarken är täckt av låg fjällbjörk. Det är tillåtet att hålla får i reservatet.

Här kan du läsa mer om Flókalundur och här mer om Hrafna-Flóki.