söndag 13 januari 2013

Jóhanna Sigurðardóttir på hedersplats i alltingsvalet

Både statsministern Jóhanna Sigurðardóttir och talmannen Ásta R. Jóhannesdóttir intar hedersplatserna på Socialdemokraternas listor i Reykjavík inför vårens alltingsval. Även Dagur B. Eggertsson och Hrannar B. Arnarsson återfinns enligt ett pressmeddelande på hedersplatser långt bort från alla sannolikheter att bli invalda i parlamentet.

Den 27 april går Island till val. Socialdemokraterna gör det med målet att behålla regeringsmakten, en uppgift som i dag ser tuff ut för den som tar över ledarskapet efter Jóhanna Sigurðardóttir. Statsministern och partiordföranden lämnar nu politiken efter 35 år i alltinget.

Talmannen Ásta R. Jóhannesdóttir ställer inte heller upp för omval. Hon har - utöver ett par tidigare inhopp som ersättare - suttit i alltinget i 18 år i följd. Liksom Jóhanna Sigurðardóttir har hon också en bakgrund som flygvärdinna.

Av tradition utgör de sista platserna på partiernas listor hedersplatser. Jóhanna Sigurðardóttir är tjugoandra och sista namn i norra Reykjavík, Ásta R. Jóhannesdóttir intar samma position i södra Reykjavík. På platsen ovanför får Jóhanna Sigurðardóttir sällskap av Dagur B. Eggertsson, partiets ledande namn i Reykjavík som nyligen meddelade att han lämnar uppdraget som partiets vice ordförande. På näst sista plats i södra Reykjavík finns Hrannar B. Arnarsson, assistent åt statsministern.

Listan i norr toppas av utrikesministern Össur Skarphéðinsson följd av alltingsledamöterna Valgerður Bjarnadóttir och Skúli Helgason. I söder är alltingsledamoten Sigriður Ingibjörg Ingadóttir Socialdemokraternas toppkandidat följd av kollegan Helgi Hjörvar och kommunpolitikern Björk Vilhelmsdóttir.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas uppställning inför valet.