torsdag 24 januari 2013

Jóhanna Sigurðardóttir vill ge socialdemokrater nytt namn

De isländska socialdemokraterna bör byta namn för att bättre fånga partiets ideologi i namnet. Det hävdar Jóhanna Sigurðardóttir och Margrét S. Björnsdóttir i ett förslag till landsmötet. Tretton år efter grundandet anser de inte längre att det finns några anledningar att tona ned socialdemokratin som den röda tråden i partiets ideologi.

När Samfylkingin, Enhetsfronten, grundades år 2000 var partibildningen ett resultat av ett samgående mellan fyra olika partier på vänsterkanten. Namnet valdes just för att betona enheten och jämvikten i alliansen. Att då peka ut socialdemokratin som den bärande tanken ansågs vara ett steg för långt.

I dag är läget annorlunda. Nu, skriver Jóhanna Sigurðardóttir och Margrét S. Björnsdóttir, finns det inga medlemmar som tar notis om partikamrater har ett förflutet i något av de fyra moderpartierna.

Däremot har det aldrig varit någon tvekan om att Enhetsfronten varit ett socialdemokratiskt parti. Redan från början var det naturligt att söka samarbeten med andra socialdemokratiska partier i Europa. Ungdomsförbundet heter dessutom Ungir jafnaðarmenn, Unga socialdemokrater.

Jóhanna Sigurðardóttir och Margrét S. Björnsdóttir föreslår därför ett tillägg till det befintliga namnet, Samfylkingin - Jafnaðarmannaflokkur Íslands, Enhetsfronten - Islands socialdemokratiska parti.

Det finns enligt Jóhanna Sigurðardóttir och Margrét S. Björnsdóttir flera skäl till namnbytet. I en undersökning som gjordes bland studenter 2007 ansåg många att det var mer oklart vad de isländska socialdemokraterna representerade än andra inhemska politiska partier. En majoritet av väljarna är dessutom för mer jöfnuður, jämlikhet, i samhället.

De har även funderat på ett mer radikalt namnbyte, till Jafnaðarflokkur Íslands. Detta förslag anses dock inte vara lika genomskinligt och står dessutom i strid med dagens språkbruk.

Medlemmarna får ta ställning till förslaget om namnbyte under landsmötet den 1 till 3 februari. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir lämnar där över ordförandeskapet till en ny partiledare, Árni Páll Árnason eller Guðbjartur Hannesson.

Här kan du läsa mer om kampen om ordförandeskapet inom Socialdemokraterna.