onsdag 9 januari 2013

Jón Bjarnason ställer inte upp för Gröna vänstern

Gröna vänstern har svikit sina löften till väljarna och gått för långt i kompromisser i partiets hjärtefrågor. Därför ställer inte Jón Bjarnason upp för omval till våren. Förstaplatsen på partiets valsedel i nordväst är nu vikt åt Lilja Rafney Magnúsdóttir. Men Jón Bjarnason utesluter inte att han fortsätter inom politiken.

Jón Bjarnason har under de fyra senaste åren varit en av alltingets mest tongivande och stridbara politiker. Som fiske- och jordbruksminister gjorde han en betydligt snävare tolkning av mandatet att förhandla om villkoren för EU-medlemskap, och har av meningsmotståndare fått skulden för att förberedelserna inför överläggningarna om två nyckelområden försenats avsevärt. Som sparkad minister har han närmast bedrivit opposition mot den egna regeringen - exempelvis avstod Jón Bjarnason från att rösta om budgetpropositionen för 2013, och han gjorde i utrikesnämnden upp med den borgerliga oppositionen om att dra tillbaka Islands ansökan om EU-inträde.

Gröna vänstern utan Jón Bjarnason skulle, om möjligheten skulle uppstå, göra det lättare för partiet att på nytt ingå en koalition med Socialdemokraterna. Samtidigt har hans principfasta EU-motstånd ett starkt stöd bland partiets väljare.

Jón Bjarnason meddelade i går i ett blogginlägg att han inte ställer upp för Gröna vänstern i vårens alltingsval. Anledningen är att han anser att partiet svikit både sin egen politik och väljarna:
"Det har varit en besvikelse hur många av Gröna vänsterns politiska frågor hanterats de senaste åren och avvikit från de värderingar som det grundades på. Min inställning och åsikter i dessa frågor är kända för alla. Jag nämner här ansökan om EU-medlemskap tvärtemot partiets grundlinje och vallöften, nedskärningar inom välfärdsfrågor och hur hårt befolkningen på landsbygden på olika sätt har gåtts åt."
I valet 2009 var Jón Bjarnason Gröna vänsterns självklara toppnamn i den nordvästra valkretsen. Att han dessutom fick sällskap in i alltinget av ytterligare två ledamöter från samma distrikt var historiskt. Bara Självständighetspartiet var större i valkretsen. Jón Bjarnason har suttit i alltinget sedan 1999.

Men blogginlägget utgör inget definitivt avsked från politiken. Han skriver att han tänker fortsätta att kämpa för sina hjärtefrågor. Jón Bjarnason säger i Vísir att han heller inte utesluter att han kandiderar i vårens alltingsval, men att det i dagsläget inte finns några sådana planer.

Gröna vänstern har de senaste åren ständigt omgetts av splittringsrykten. Ett av de senaste gör gällande att Bjarni Harðarson, författare och bokhandlare i Selfoss, skulle stå bakom en utbrytningsgrupp. Han hoppade själv nyligen av partiet, och han var under en tid Jón Bjarnasons assistent och pressekreterare.

Syftet med en partibildning skulle vara att samla Gröna vänsterns EU-kritiker och de medlemmar som anser att för många kompromisser gjorts i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Bjarni Harðarson har dock dementerat att han skulle stå bakom något försök att splittra Gröna vänstern.

Åtta personer kandiderar nu för Gröna vänstern inför det provval i den nordvästra valkretsen som redovisas den 2 februari. Efter Jón Bjarnasons avhopp är förstaplatsen på listan vikt åt alltingsledamoten Lilja Rafney Magnúsdóttir. Partiets tredje namn i distriktet, Ásmundur Einar Daðason, lämnade Gröna vänstern redan 2011 och gick senare med i Framstegspartiet.

Här kan du läsa mer om turerna inom Gröna vänstern.