lördag 19 januari 2013

Misstänkt sprängladdning hotar fågelliv på Eldey

Foto: Þórdís Vilhelmína Bragadóttir/
Umhverfisstofnun
Dåligt väder och för mycket fåglar har hittills förhindrat kustbevakningen att ta sig i land på Eldey. En misstänkt sprängladdning hittades på den lilla klippön förra helgen. Myndigheterna har sannolikt bara tre dagar på sig att desarmera den - sedan väntas Eldey vara packad av tiotusentals havssulor.

Sedan 1974 är Eldey ett naturreservat. Den lilla klippön sydväst om det isländska fastlandet är platsen för en av världens största kolonier av havssula. Fågeln brukar anlända punktligt vid lunch den 22 januari - och därefter är det förbjudet att ta sig i land på ön. När Eldey är öde går det att få tillstånd att ta sig i land, men det enda sättet att besöka den branta klippön är att firas ned från helikopter.

Eldey har dock inte alltid varit fredad. Under andra världskriget använde allierade soldater stationerade på Reykjanes ön som mål vid skytteövningar. Det är också den troliga förklaringen till att personal från Umhverfisstofnun förra helgen hittade en misstänkt sprängladdning på ön.

Landhelgisgæsla Íslands, den isländska kustbevakningen, har hittills gjort ett försök att ta sig i land på ön för att undersöka föremålet. Dåligt väder och många fåglar på plats gjorde det dock omöjligt att firas ned från helikoptern.

Umhverfisstofnun skriver i ett pressmeddelande att det är av högsta prioritet att desarmera sprängladdningen innan Eldey intas av tiotusentals havssulor. Om den skulle explodera skulle konsekvenserna för fågellivet kunna bli avsevärda.

Tiden för att ingripa är dock knapp. Det återstår bara tre dagar tills ön kan vara fullpackad av sjöfågel. Då är det också totalförbjudet att besöka Eldey.

Här kan du läsa mer om den misstänkta sprängladdningen, här följa Eldey via webbkameror och här se bilder som Stöð 2:s Egill Aðalsteinsson fotograf tog vid ett besök på ön i veckan.