tisdag 1 januari 2013

Ólafur Ragnar Grímsson huvudperson i ÁramótaskaupiðEn lättövertalad president som inte väjde för att svartmåla huvudmotståndaren som skyltdocka och en sydkoreansk monsterhit var inte helt oväntat två av huvudingredienserna i Áramótaskaupið, den traditionella nyårsrevyn som utgör den sista punkten på firandets checklista innan det är dags att avfyra raketerna. Den förisländskade varianten av gangnam style blev således Óla Ragnars stæl, där Hjálmar Hjálmarsson, som spelade presidenten Ólafur Ragnar Grímsson, till och med lyckades fånga statschefens säregna utandningar.

Ólafur Ragnar Grímsson var också huvudpersonen för en annan av Áramótaskaupiðs höjdpunkter, när en rosenrasande president slet hedersbetygelserna från Peking-OS 2008 av det handbollslandslag som missade medaljlerna i London i somras. Han förklarade dessutom att landslaget inte längre var hans killar, utan statsminister Jóhannas tjejer.

Och en serie av småsketcher präglade av mobbning och usel behandling avslutades träffsäkert med DV - vertu virkur á kommentakerfinu. En uppmaning att kommentera artiklar tillsammans med ett gäng läsare där somliga bäst förvaras i en påse nötter. Och som i redaktionernas rangordning lyckas hamna snäppet längre ned än men du kan väl skriva en insändare.