söndag 27 januari 2013

Regeringen ger pengar till vulkanmuseum på Hemön

Fyrtio år efter vulkanutbrottet på Hemön byggs ett museum till minne av de dramatiska månader som hotade att göra ön obeboelig. Regeringen skjuter nu enligt ett pressmeddelande till tio miljoner isländska kronor till projektet. Planen är att museet ska öppna den 3 juli i år - på dagen fyrtio år efter att utbrottet upphörde.

Natten mot den 23 januari 1973 var Gerður G. Sigurðardóttir uppe sent. Efter midnatt reagerade hon på ett plötsligt ljussken i öster. Snart stod stora delar av Hemön i brand. En spricka hade öppnat sig i marken och sprutade lava och aska mot mot hemmet på Gerðisbraut 10.

Tillsammans med över 5 000 öbor evakuerades familjen i nattmörkret. Det skulle dröja nästan fyrtio år innan Gerður G. Sigurðardóttir återsåg sitt hem.

Inom ramarna för projektet Eldheimar har utgrävningar pågått på Hemön i flera år. Målet är att gräva fram några av de hus som begravdes under aska och lava och återskapa något av den välmående småhusidyllen som präglade livet på ön innan utbrottet.

På fyrtioårsdagen av utbrottets slut, som inträffar den 3 juli i år, invigs en ny etapp av Eldheimar. Gerðisbraut 10 blir utställningens mittpunkt. Besökarna kommer på nära håll att kunna uppleva varför det var omöjligt att bo kvar på Västmannaöarna så länge askan regnade över husen.

Vulkanmuseet kommer också att berätta om andra vulkanutbrott och jordskalv på södra Island. Den lokala turistnäringen räknar med att museet kommer att locka mängder av besökare.

Regeringen beslutar nu att stötta projektet med tio miljoner isländska kronor. Beskedet kom i samband med ett regeringssammanträde i Selfoss.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet och här mer om vulkanmuseet.