lördag 26 januari 2013

Så bra är låtarna i den isländska melodifestivalen

Favoriterna föll när Island i går röstade fram de tre första bidragen till finalen av Söngvakeppnin 2013. Både Jóhanna Guðrún Jónsdóttir och Magni Ásgeirsson får nu hoppas på att juryn ska ge dem en bonusplats till avgörandet i Harpa nästa lördag. De tre som tog sig vidare till finalen var Birgitta Haukdal, Eyþór Ingi Gunnlaugsson och Svavar Knútur Kristinsson tillsammans med Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm.

Gårdagens deltävling var närmast en stjärnparad. I den andra delfinalen finns färre bekanta namn. Programmet börjar 20.00 lokal tid (21.00 svensk tid) och sänds direkt över nätet av RÚV.

Så här bra är de sex bidragen i kvällens tävling:

1. Klara Ósk Elíasdóttir: Skuggamynd
Som medlem av Nylon och The Charlies tillhör Klara Ósk Elíasdóttir tävlingens mest rutinerade artister. Hon har stått på samma scen som Westlife och Girls Aloud och var en gång nära ett riktigt genombrott i Storbritannien. Nu siktar The Charlies in sig på den amerikanska marknaden - hittills med begränsad framgång. Där gruppen tagit steget mot modern elektropop påminner Klara Ósk Elíasdóttirs melodifestivalbidrag mer om hur det lät förr. En refrängstark mellantempolåt med lätta sorgkanter.
Chans att gå vidare: 25 procent.

2. Jógvan Hansen och Stefanía Svavarsdóttir: Til þín
Färingen Jógvan Hansen, som fick sitt genombrott när han år 2007 vann den isländska upplagan av talangjaktssåpan X Factor, gör nu sitt fjärde försök att gå segrande ur Söngvakeppnin. Den här gången har han slagit sig ihop med 20-åriga melodifestivaldebutanten Stefanía Svavarsdóttir i ett rockpoppigt dussindrama.
Chans att gå vidare: 20 procent.

3. Sylvía Erla Scheving: Stund með þér
Yngst i tävlingen är 16-åriga Sylvía Erla Scheving. Hon har precis som Jóhanna Guðrún Jónsdóttir sångskolats av María Björk Sverrisdóttir, som också har skrivit låten. Stund með þér är patenterad vardagsschlager som inte sticker ut i det välkammade startfältet. Ett avancemang handlar snarare om ungdomlig charm än bidragets kvalitet.
Chans att gå vidare: 20 procent.

4. Haraldur Reynisson: Vinátta
Trubaduren Haraldur Reynisson debuterade i Söngvakeppnin som 44-åring. Då, för två år sedan, gick Ef ég hefði vængi vidare till final. Tonen är minst lika försynt och eftertänksam i Vinátta, men låten är blekare.
Chans att gå vidare: 10 procent.

5. Unnur Eggertsdóttir: Ég syng!
Vem som går segrande ur de isländska uttagningarna till Eurovision Song Contest är en gåta, men käckhetspriset går tveklöst till Unnur Eggertsdóttir. 20-åringen har med Ég syng! hyfsade chanser att tralla sig åtminstone till finalen.
Chans att gå vidare: 20 procent.

6. Erna Hrönn Ólafsdóttir: Augnablik
Erna Hrönn Ólafsdóttir är förmodligen lika känd som artist som radiopratare. Till vardags är hon nämligen programledare i Léttbylgjan, den isländska radiokanal som fyller lyssnarnas öron med smör dagarna i ända. Augnablik skulle inte göra bort sig i den egna kanalen. Bidraget är precis lagom snällt och profillöst.
Chans att gå vidare: 5 procent.

Här kan du läsa mer om Söngvakeppnin 2013.