måndag 28 januari 2013

Tung seger för Ragnheiður Elín Árnadóttir i provval

Ragnheiður Elín Árnadóttir är den stora segraren i Självständighetspartiets provval i den södra valkretsen. Hela 64 procent av medlemmarna röstade fram henne till förstaplatsen på valsedeln. Den stora förloraren är Árni Johnsen, som efter snart 30 år i alltinget inte slutade bland de sex främsta och nu med all sannolikhet mister sin plats i parlamentet. I den nordöstra valkretsen tog Kristján Þór Júlíusson en tung seger över Tryggvi Þór Herbertsson.

Inför provvalet i den södra valkretsen ryktades det länge om att somliga gräsrötter inte var nöjda med kandidaterna. Det ska ha gjorts försök att övertala de tidigare partiledarna Davíð Oddsson och Þorsteinn Pálsson att ställa upp. Ingen av dem nappade dock.

Med 64,34 procent av rösterna försäkrade sig alltingsledamoten Ragnheiður Elín Árnadóttir om listans förstaplats. Hon försvarade därmed toppsätet från förra alltingsvalet.

Tvåa blev alltingsledamoten Unnur Brá Konráðsdóttir, trea tidigare kommunchefen i Garður Ásmundur Friðriksson, fyra polisen och juridikstudenten Vilhjálmur Árnason, femma tidigare polischefen Geir Jón Þórisson och sexa ekonomen Oddgeir Ágúst Ottesen.

Självständighetspartiet har i dag tre mandat i den södra valkretsen. Det tredje innehas av veteranen Árni Johnsen, som gjorde ett närmast katastrofalt provval. Han siktade på förstaplatsen men slutade inte ens bland de sex främsta.

Árni Johnsen är visserligen omstridd. Han är sedan tidigare dömd för brott då det visade sig att material inköpt till statlig verksamhet hamnade i hemmet på Hemön. Han avtjänade straffet och gav sig in i politiken på nytt. Lagen säger dock att det krävs fem straffria år innan en person får kandidera till alltinget. Undantag från detta beviljas av presidenten. Men när Ólafur Ragnar Grímsson var bortrest passade partikamraterna i regeringen på att lyfta spärren och 2007 kunde Árni Johnsen återvända till alltinget.

Stödet för Árni Johnsen har varit starkast på Västmannaöarna. Möjligen valde många den här gången att i stället lägga sin röst på öbon Geir Jón Þórisson och Ásmundur Friðriksson, som tidigare bott på Västmannaöarna.

Valdeltagandet i söder var förhållandevis höga 44 procent.

I den nordöstra valkretsen gjorde alltingsledamöterna Tryggvi Þór Herbertsson och Kristján Þór Júlíusson upp om förstaplatsen. Den meriterande segern gick överlägset till Kristján Þór Júlíusson medan Tryggvi Þór Herbertsson inte slutade bland de sex främsta. På samma sätt som i den nordöstra valkretsen gjorde en folkvald parlamentariker alltså ett riktigt magplask i provvalet.

Ekonomen Tryggvi Þór Herbertsson var innan han valdes in i alltinget 2009 verksam inom finanssektorn, dit han nu sannolikt återvänder. Han har dessutom tidigare hävdat att lönerna för alltingsledamöterna är för låga för att kunna locka kvalificerade kandidater.

Tvåa blev rektorn Valgerður Gunnarsdóttir, trea kommunpolitikern Ásta Kristín Sigurjónsdóttir, fyra fiskeföretagaren Jens Garðar Helgason, femma läraren Erla S. Ragnarsdóttir och sexa kommuntjänstemannen Bergur Þorri Benjamínsson.

Valdeltagandet i nordost slutade på 61,7 procent, vilket är rekord för den här provvalsomgången.

Här kan du se provvalet i den södra valkretsen i siffror, här provvalet i den nordöstra valkretsen och här läsa mer om Självständighetspartiets provval.