lördag 12 januari 2013

Turister larmade om misstänkta isbjörnsspår

Foto: Lögreglan í Borgarnesi
Misstänkta isbjörnsspår som ledde in i en grotta nära Snæfellsjökull. Det fick amerikanska turister att i torsdags vända sig till polisen i Borgarnes. Men efter att både ha undersökt platsen och granskat besökarnas bilder på spåren anser polisen att risken för att de ska vara efter en isbjörn är närmast obefintlig. I stället härstammar spåren med all sannolikhet från människor som besökt grottan.

Fyra isbjörnar har under de senaste fem åren tagit sig i land på Island. Samtliga har skjutits. I somras pågick sökandet i flera dygn efter en isbjörn som italienska turister trodde sig ha sett vid Húnaflói på nordvästra Island. De flesta experterna trodde dock att det i själva verket rörde sig om en säl som turisterna hade sett ute i vattnet, och att spåren på stranden härrörde från människor.

Men det är inte osannolikt att Island fått påhälsning av fler än de fyra kända isbjörnarna. Förra vintern tros en isbjörn ha tagit sig i land vid Bitrufjörður i östra Västfjordarna. Bönderna på gården upptäckte spåren först ett par månader senare, men experter ansåg att de sannolikt var från en isbjörn. Deras datering parades ihop med att hunden hade betett sig underligt någon dag kring jul och reagerat som om något fanns ute på gården. Men om det faktiskt handlade om en björn fanns det ingen anledning att tro att den skulle vara kvar i trakten efter så lång tid, och något sökande inleddes aldrig.

Torsdagens larm kom från amerikanska turister på resa runt Island. De var på väg för att besöka Sönghellir, en grotta med högt i tak och fantastisk akustik, som ligger mitt emellan det lilla fiskeläget Arnarstapi och Snæfellsjökull.

De vågade dock aldrig gå in i grottan. Det fanns nämligen spår som ledde rakt in i grottan, och dessa troddes tillhöra en isbjörn. De varken hörde eller såg skymten av något djur, men de fotograferade spåren och lämnade sedan in bilderna till polisen i Borgarnes. Uppdraget att undersöka spåren landade sedan på den lokala polisen.

Ólafur Guðmundsson, polischef på Snæfellsnes, säger i Morgunblaðið att den polis som undersökte spåren och platsen anser att inget tyder på att spåren faktiskt var från en isbjörn:
"Han tyckte att spåren vid grottan såg ut att vara efter människor. ... Det finns inga andra spår därikring eller ut från grottan, så jag anser att det inte är sannolikt att det finns en björn där."
I stället tros spåren vara avtryck i snön från människor som besökt platsen för en tid sedan. Eftersom de inte var färska har mönstret från sulan hunnit slipas bort av väder och vind.

Det är Ólafur Guðmundssons första isbjörnslarm på tio år. Även om uppgifterna den här gången visar sig vara felaktiga anser han att det ändå är viktigt att kontrollera att det inte rör sig om en björn.

Även platsen, södra Snæfellsnes, talar emot att det skulle röra sig om en isbjörn. De isbjörnar som hamnar på Island har drivit på isflak och simmat från Grönland. Havsströmmarna gör att de i regel hamnar betydligt längre norrut.

Här kan du läsa mer om sommarens isbjörnsjakt.