lördag 12 januari 2013

Vägen till Árneshreppur öppen - efter arton laviner

Foto: Vegagerðin
Vägen till Árneshreppur i Västfjordarna plogades i veckan för första gången i år. Det tog Vegagerðin enligt ett pressmeddelande fyra dygn att ta sig igenom sträckan där inte mindre än arton laviner fallit. Snöröjningsinsatsen gör att bara en året runt-bebodd del av Island nu står utan vägsamband med övriga landet, Mjóifjörður i öster.

Från årsskiftet till slutet av mars är inte Vegagerðin, det isländska vägverket, skyldigt att hålla vägen till Árneshreppur öppen. För invånarna i Islands mest isolerade kommun brukar det i praktiken betyda tre månader av isolering där den enda möjligheten att ta sig till eller från Árneshreppur är det flyg som går mellan Gjögur och Reykjavík två gånger i veckan.

I kommunen finns ett fyrtiotal året runt-boende. De har i många år klagat på den ofrivilliga isoleringen under vinterhalvåret. Situationen i Árneshreppur har också diskuterats i alltinget, men än så länge har inget hänt utöver att Vegagerðin lovat att ploga så länge inte vägen är täckt av för mycket snö.

Det är flera faktorer som gör det svårt att hålla vägen öppen. Den är glest trafikerad under vintern samtidigt som regionen ofta får stora mängder snö och hårda vindar. Dessutom är sträckan inte byggd för att vara en helårsväg. Grusvägen är på sina håll så sliten att regelbunden snöröjning skulle kunna förstöra den.

I samband med nyårshelgens snöstorm blev vägen på nytt oframkomlig. Samtidigt tvingades lokalbefolkningen vara utan ström i tre och ett halvt dygn.

I måndags plogade Vegagerðin de sju milen mellan Bjarnarfjörður i söder och Gjögur i norr för första gången i år. Det visade sig bli ett betydligt mer ansträngande arbete än väntat. Arbetet började på måndagsmorgonen och avslutades först på torsdagen. Snöröjarna från Hólmavík höll på fram till 23 på kvällarna och tog sig igenom 18 laviner på vägen.

Vägen till Árneshreppur är alltjämt framkomlig även om den kan vara hal på sina ställen. Det innebär att samtliga året runt-bebodda platser nu har vägsamband med övriga Island - utom en. I Mjóifjörður i öster, där det bor ett tjugotal personer på gårdar vid fjorden, har vägen varit avstängd i flera veckor. Invånarnas förbindelse med omvärlden är färjan till Neskaupstaður som går två gånger i veckan.

Här kan du läsa mer om Árneshreppur.