fredag 4 januari 2013

Valskådning från Akureyri i sommar

Konkurrensen om valskådningsturisterna blir ännu tuffare i sommar. I fyra nordisländska samhällen erbjuds redan valsafari - och nu blir Akureyri den femte orten i regionen som slåss om besökarna. Båten tar 100 passagerare och bakom satsningen står biluthyrningsjätten Höldur, rapporterar N4.

I Reykjavík och Húsavík kämpar redan flera konkurrerande företag om turisternas pengar. I Reykjavík finns nu valskådning året runt, medan säsongen i Húsavík i norr sträcker sig från april till oktober. Till skillnad från huvudstaden saknas underlag för dagliga turer under vinterhalvåret, trots att valskådningen i norr är betydligt bättre både sett till träffprocent och artrikedom.

I Húsavík finns Norðursigling och Gentle Giants, två arrangörer vars turer och priser är identiska. För att locka turisterna just till de egna turerna skäms inte företagen för att tänja på samvetets gränser när det gäller marknadsföringen. Senast stoppades Norðursigling från att använda flera missvisande formuleringar i sin reklam.

Även från Hauganes, Dalvík och Ólafsfjörður arrangeras valskådning under sommarmånaderna. Den som besöker Akureyri har hittills varit hänvisad till någon av turerna i grannorterna. Inom kort blir det alltså ändring på detta.

Bjarni Bjarnason har tillsammans med biluthyraren Höldur grundat ett företag som med start i sommar ska satsa på valskådning och havssegling. Båten, där Bjarni Bjarnason blir kapten, ska ta omkring 100 passagerare, uppger N4.

Turerna kommer att äga rum i Eyjafjörður. Akureyri ligger längst söderut i fjorden. Det är inte helt ovanligt att valar syns i hamnen, men att konkurrenterna startar längre norrut gör att de har närmare till öppet hav och därmed ökade chanser på att se sällsynta jättar som exempelvis blåval. Om det kommer att återspeglas i resenärernas val återstår att se.

Här kan du läsa mer om marknadsföringskriget i Húsavík mellan Norðursigling och Gentle Giants.