lördag 19 januari 2013

Var tionde arbetslös på Suðurnes

5,7 procent av islänningarna var utan jobb i december. Det är den högsta siffran på nio månader och en ökning med 0,3 procentenheter sedan november, men långt under motsvarande period förra året. Läget på arbetsmarknaden är mörkast på Suðurnes. Där är nu var tionde arbetslös. Det visar statistik från Vinnumálastofnun.

För femte månaden i följd ökade arbetslösheten något under december. 5,7 procent, en ökning med 0,3 procentenheter, är den högsta noteringen sedan april i år. Jämfört med 2011 ligger dock siffrorna nu betydligt lägre månad för månad. I december 2011 stod exempelvis 7,3 procent utanför arbetsmarknaden.

Normalt brukar arbetslösheten stiga något i januari. I år förutspår Vinnumálastofnun en rejäl nedgång. Det handlar dock inte om att många arbetslösa kommer att få nytt jobb, utan att omkring 1 400 personer som haft arbetslöshetsersättning i över 36 månader nu mister a-kassan och därmed åtminstone tillfälligt försvinner från statistiken över arbetslösa.

Arbetslösheten ökade under december i samtliga regioner. Den största uppgången, 0,6 procentenheter, noterades på Suðurnes, där nu 10,2 procent saknar jobb. I Reykjavíkområdet var arbetslösheten 6,1 procent, Norðurland eystra 4,7 procent, Suðurland 4,2 procent, Vesturland 3,2 procent, Austurland 3 procent, Västfjordarna 2,8 procent och Norðurland vestra 2,1 procent.

Fyra isländska kommuner hade full sysselsättning under december: Helgafellssveit och Skorradalshreppur i Vesturland, Skagabyggð i Norðurland vestra och Fljótsdalshreppur i Austurland.

En majoritet av de arbetslösa, 51 procent motsvarande 4 818 personer, har varit utan jobb i minst ett halvår. De kämpade vid årsskiftet om 95 lediga tjänster i hela landet.

Vinnumálastofnun har också sammanställt arbetslöshetssiffror för hela året. I genomsnitt var 5,8 procent av islänningarna utan jobb under 2012. Så låg var inte arbetslösheten under någon enskild månad under 2011.

Här kan du läsa mer om arbetslösheten på Island.