måndag 4 februari 2013

Árni Páll Árnason leder isländska socialdemokrater


Árni Páll Árnason är ny partiledare för Socialdemokraterna. Med 62,2 procent av rösterna besegrade han motkandidaten Guðbjartur Hannesson. Ny vice ordförande är Katrín Júlíusdóttir. I en resolution som antogs under helgens landsmöte i Reykjavík säger Socialdemokraterna att EES-samarbetet inte är tillräckligt för Island, och att partiet därför ska fortsätta att sträva efter inträde både i EU och EMU.

Välfärdsminister Guðbjartur Hannesson har hela tiden varit något av partitoppens favoritkandidat. Lúðvík Geirsson, Ólína Þorvarðardóttir, Jónína Rós Guðmundsdóttir, Sigríður Ingibjörg Ingadóttir, Oddný G. Harðardóttir, Dagur B. Eggertsson och Oddný Sturludóttir är bara några av de tunga namn som gett sitt stöd till statsrådet. Det har också ryktats att han skulle vara statsminister Jóhanna Sigurðardóttirs favorit, medan utrikesminister Össur Skarphéðinsson ska ha föredragit Árni Páll Árnason.

Det stödet hjälpte dock inte Guðbjartur Hannesson. Árni Páll Árnason fick 62,2 procent av rösterna i ordförandevalet medan Guðbjartur Hannesson slutade på 37,8 procent. Knappt var tredje röstberättigad medlem deltog i valet.

Árni Páll Árnason talade efter segern om behovet av att få ett slut på den skyttegravspolitik som präglat den senaste mandatperioden och vikten av att inte bara se saker i svart och vitt. Han sade sig vara redo att lyssna till alla goda idéer som kan förbättra situationen för de tusentals hushåll som alltjämt är skuldsatta. Árni Páll Árnason ansåg att folkomröstningarna om Icesave hade varit bra för demokratin i landet - de visade att det fanns ett hälsosamt samspel mellan folket och de folkvalda.

Efter fyra händelserika år hoppades Árni Páll Árnason på en lugnare framtid som inte skulle ställa hushållen inför lika dramatiska förändringar. Han förespråkade en fortsatt utveckling av välfärdssamhället och åtgärder för att förbättra löneutvecklingen för medel- och låginkomsttagare. Vidare talade han om behovet av ekonomisk stabilitet och internationellt samarbete - och där stavas lösningarna EMU och EU. Som traditionen bjuder flätade han också in företrädarna Jóhanna Sigurðardóttir och Ingibjörg Sólrún Gísladóttir i talet.

Även om Árni Páll Árnason talade om sina företrädare med den vördnad som situationen kräver passade han samtidigt på att börja staka ut en egen väg, och det var svårt att inte se dessa ställningstaganden som en indirekt kritik mot Jóhanna Sigurðardóttirs ledarskap. I sitt sista tal som partiordförande nämnde hon Självständighetspartiet elva gånger och hamrade in att detta är huvudmotståndaren i det kommande valet.

Árni Páll Árnason ansåg sig i stället ha fått förtroendet att införa nya arbetsmetoder och angreppssätt för att komma ifrån de ideologiska och personliga konflikter som gjort läget i alltinget så låst under de senaste åren. Han hävdade också att många har ledsnat på politiken just för att konflikterna har fått större utrymme än sakfrågorna.

Guðbjartur Hannesson gratulerade i sitt tal Árni Páll Árnason till segern. Han förklarade att han visserligen hade hoppats på en annan utgång, men att han inte var särskilt besviken och att han skulle fortsätta att vara en pålitlig lagspelare.

Med 59 procent av rösterna valdes finansminister Katrín Júlíusdóttir till vice ordförande. Utmanaren, alltingsledamoten Oddný G. Harðardóttir, fick 41 procent. Det innebär att bägge partitopparna kommer från samma valkrets, den sydvästra, vilket tillhör ovanligheterna. Ny sekreterare är dessutom Arnar Guðmundsson, som är assistent åt Katrín Júlíusdóttir. Han fick 74 procent av rösterna mot 25 procent för motkandidaten Ásgeir Beinteinsson.

Katrín Júlíusdóttir hyllade i sitt tal den rödgröna regeringens arbete för att sanera Islands ekonomi efter finanskraschen. Hon sade att det viktigaste för framtiden var att Socialdemokraterna kan skapa en bild av det samhälle som partiet på sikt vill bygga.

I sitt sista tal som partiledare uppehöll sig även Jóhanna Sigurðardóttir vid regeringens ansträngningar att få ekonomin på fötter. Hon sade sig vara nöjd med att regeringen lyckats genomföra stora delar av det program som togs fram för fyra år sedan, även om hon också medgav att vissa löften inte kommer att infrias. Att fler nu flyttar till än från Island tog hon som ett bevis på att återhämtningen är på god väg. Därför kände hon sig också säker på att historiens dom över mandatperioden kommer att visa sig mycket positiv för Socialdemokraterna.

Hon tackade Gröna vänsterns ledare Steingrímur J. Sigfússon för ett gott och pålitligt samarbete under mandatperioden. Samtidigt sade hon att åsiktsskillnaderna ofta varit stora och orsakat stora konflikter, men de hade aldrig påverkat några av de avgörande politiska frågorna. Hon skämtade också om att både Guðbjartur Hannesson och Árni Páll Árnason var allergiska mot katter. Vildkatter blev nämligen Jóhanna Sigurðardóttirs klassiska benämning på den vänsterflygel inom Gröna vänstern som ofta stretat emot i viktiga frågor.

Jóhanna Sigurðardóttir sade vidare att den ansvarsfulla vägen var att förhandla om en uppgörelse om Icesave. Hon påminde om att frågan var ett arv från den tidigare regeringen och att omständigheterna var sådana att Island höll på att isoleras utan tillgång till kapital.

Inför valet öppnade hon också famnen för Ljus framtid. Jóhanna Sigurðardóttir sade att mindre partier aldrig skulle lyckas påverka politiken nämnvärt i en koalition med Självständighetspartiet. Socialdemokraterna lovade däremot att även småpartiernas frågor skulle hamna högt upp på dagordningen.

I den politiska resolution som antogs av landsmötet anser Socialdemokraterna att EES-avtalet är för begränsat och allt oftare blir svårare att anpassa till det inhemska regelverket i takt med att samarbetet inom EU förändras. Två nyckelfrågor under den kommande mandatperioden blir att slutföra förhandlingarna om villkoren för isländskt EU-medlemskap och därefter låta folket rösta i frågan, och att gradvis släppa på valutarestriktionerna och återinföra en flytande kurs för kronan. Målet är dock att så snart som möjligt kunna ta upp euron som valuta.

Socialdemokraterna fick inte bara en ny ledning under landsmötet. Partiet passade också på att byta namn. Samfylkingin, Enhetsfronten, får nu tillägget Jafnaðarmannaflokkur Íslands, Islands socialdemokratiska parti.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraterna.