onsdag 27 februari 2013

Försökte ta sig till Landmannalaugar - jeep sjönk i åI en stor jeep tog de chansen att nå fram till Landmannalaugar mitt i vintern. Men vid sista vadstället tog det stopp. Bilen stannade mitt i den för årstiden ovanligt djupa och strömma ån, motorn stoppade och vattnet började att strömma in genom fönstren. De fem resenärerna kunde rädda sig upp på taket och kunde efter nästan två timmar räddas av en helikopter från kustbevakningen. Jeepen står dock kvar i ån. Polisen utreder nu om chauffören gjort sig skyldig till brott.

Januari var ovanligt varm på Island, och de för årstiden ovanligt milda temperaturerna på upp till 15 grader har fortsatt även i februari. De senaste dagarna har plusgraderna satt igång en omfattande snösmältning som tillsammans med riklig nederbörd lett till att vattenståndet på många håll är betydligt högre än normalt. På sina håll har smältvatten sköljt över vägar och myndigheterna har varnat för höga flöden.

Alla höglandsvägar är dock stängda, men landsvägen är fri från snö och is ända fram till Hrauneyjar. Och därifrån är det bara ett par mil till Landmannalaugar på höglandet.

Vägen till Landmannalaugar brukar öppna i juni och vara framkomlig en bit in i september. Under gynnsamma förhållanden går det att ta sig fram till Landmannalaugar med vanlig personbil. Det brukar visserligen inte vara tillåtet med hyrbil, men den som väljer rätt väg fram och tillbaka slipper alla vadställen utom ett och kan därmed ta sig nästan hela vägen till Landmannalaugar utan att riskera att köra fast.

Med en jeep med däck på 44 tum är färden till Landmannalaugar inget problem under sommaren. I måndags bestämde sig fem personer, en isländsk chaufför från researrangören Extreme Iceland och fyra brittiska turister, för att försöka. Vägen är blöt, täckt av snömodd och lerig vilket gör att körningen tar tid. Men de kom nästan ända fram.

Vid lilla Námskvísl precis innan parkeringsplatsen vid Landmannalaugar körde besökarna ned i vattnet utan att kontrollera djupet. I vanliga fall är ån inget som helst problem för en jeep, men de senaste dagarnas värme har fått vattenståndet att stiga snabbt och gjort ån betydligt strömmare än vanligt. Jeepen fick motorstopp och fastnade i ån. Vatten började att sippra in genom fönsterrutorna. De fem resenärerna hade inget annat val än att klättra upp på taket och vänta på räddning.

Klockan 17.08 ringde resenärerna nödnumret 112. Fyra räddningsstyrkor ryckte ut med jeep och snöskoter. Eftersom det skulle ta lång tid för dem att hinna fram inkallades i stället en helikopter från kustbevakningen. Den lyfte 17.35 och var framme 18.46. Tolv minuter senare hade resenärerna plockats upp från bilens tak.

Resenärerna fördes enligt ett pressmeddelande till sjukhus i Reykjavík för kontroll. Ingen av dem hade dock ådragit sig några skador, men en person hade hunnit bli ganska nedkyld efter att ha fått en hel del smältvatten över sig. Samtliga fick lämna sjukhuset efter att ha fått upp kroppsvärmen.

Landsbjörg uppger i ett uttalande att det inte var långt ifrån att det kunde ha gått riktigt illa för resenärerna. Vattennivån hade klättrat en bra bit över fönsterrutorna och närmade sig taket. Hade helikoptern varit en halvtimme senare hade de strandsatta tvingats att hoppa från taket och försöka simma i säkerhet.

Att dra loss jeepen ur Námskvísl, där den fastnat rejält, bedömdes inte vara lätt gjort under de rådande omständigheterna. Den fick därför stå kvar i ån. Räddningsstyrkorna som var på väg med jeep och snöskoter vände sedan beskedet kom att de nödställda undsatts av helikopter.

Polisen i Hvolsvöllur utreder nu om chauffören gjort sig skyldig till brott. Själv säger han till Vísir att det var ett misstag som gjorde att han körde ned i Námskvísl. I själva verket hade han bestämt sig för att vända eftersom han skulle ha sett att ån var för ström och djup, men han förväxlade backen och ettan och hann köra någon meter framåt och fastnade därmed på botten.

Jeepturen arrangerades av Extreme Iceland. Polisen uppger för RÚV att det inte är första gången som researrangören hamnar i liknande situationer på det isländska höglandet. Extreme Iceland anordnar turer till Landmannalaugar året runt.

Ovan kan du se hur det gick till när de fem strandsatta räddades genom att firas upp från biltaket från helikopter.