
Havskräftan blir som mest 25 centimeter lång och kan väga upp till 400 gram. Den är nära släkt med hummern, men är betydligt mindre. På Island kallas havskräftan ofta just för hummer. Den finns främst längs sydkusten och är en viktig fångst i bland annat Höfn och på Hemön.
Den finns dock närmare Västfjordarna än så. Havskräftan har länge funnits i Breiðafjörður och fiskare på norra Snæfellsnes har under många år fått den som bifångst. Hittills har dock ingen börjat fiska havskräfta i stor skala i fjorden.
Nu tycks det som att havskräftan har fortsatt röra sig norrut med havsströmmarna. Hjalti Karlsson vid Hafrannsóknastofnunin berättar i Bæjarins Besta att två exemplar nyligen fångats i Ísafjarðardjúp, ett i höstas av en räktrålare och ett i förra veckan:
"Jag tror att sannolikheten är större nu än någonsin tidigare att det finns levande hummer i Ísafjarðardjúp, först och främst på grund av högre havstemperatur än vad det var för ett tag sedan. Havet har förmodligen värmts upp med en grad."
Den senaste havskräftan fångades i höjd med fjället Stigahlíð i Ísafjarðardjúps mynning väster om Bolungarvík. Jóhann Sigfússon var kapten ombord den trålare som tog upp den åtta centimeter långa havskräftan. Han säger i Bæjarins Besta att vattnet var förhållandevis varmt, 4,5 grader, och att botten var lerig på samma sätt som havskräftan brukar föredra:
"Detta är den andra hummern som fångas i Ísafjarðardjup denna säsong. Det tyder på att något håller på att förändras. Precis som marulken. Den fanns inte här men nu har den börjat fångas i betydande mängder i Ísafjarðardjúp. Sedan kommer ett prov på hummer. Allt detta är fisk som kommer från sydkusten."
Att det rör sig om en nykomling i fjorden är Hjalti Karlsson övertygad om. Däremot vågar han inte slå fast om det handlar om en flytt på egen hand eller om havskräftan fått hjälp till Västfjordarna av någon som vill undersöka om den överlever i det kallare vattnet i Ísafjarðardjúp.