torsdag 28 februari 2013

Isländsk köttskandal: Köttpaj helt utan kött i butikerna

Köttpajens fyllning ska innehålla 30 procent nötkött. Men när Matvælastofnun undersökte pajen från Gæðakokkar visade det sig att den inte innehöll ett enda gram kött av något slag. Samma företag har också producerat köttbullar som bara innehåller lamm men enligt innehållsdeklarationen även ska innehålla nöt. Det senare är ett misstag som företaget medger. Men hur köttpajen blivit köttfri kan Gæðakokkar inte svara på.

I kölvattnet av den europeiska köttskandalen, där hästkött upptäckts i ett stort antal produkter, köpte myndigheten Matvælastofnun på sig 16 slumpvis utvalda inhemska köttprodukter i olika livsmedelsbutiker. Syftet var att undersöka om även islandshästar blivit lasagnehästar och fått ersätta nötkött. Men samtliga produkter var enligt ett pressmeddelande fria från hästkött.

Men även det övriga köttinnehållet i produkterna analyserades av labbet. Och där visade det sig enligt ett pressmeddelande att Gæðakokkar i Borgarnes producerat en köttpaj som inte innehåller ett enda gram kött - trots att nötkött enligt innehållsdeklarationen ska utgöra 30 procent av pajens fyllning.

Köttpajen består till hälften av deg och till hälften av fyllning. Fyllningen ska enligt varudeklarationen bestå av 40 procent vatten, 30 procent nötkött, tomatpuré, grönsaker, sojaprotein, buljong och diverse kryddor. Vad som använts i stället för kött är oklart, men möjligen kan det vara sojaprotein som har gett kunderna upplevelsen av att pajen innehållit kött.

Magnús Níelsson, en av Gæðakokkars ägare, säger i Morgunblaðið att han inte kan förklara hur köttpajen plötsligt visat sig vara köttfri. Men han tror inte att han har blivit lurad av leverantören SS, Sláturfélag Suðurlands. Han förnekar att företaget medvetet ska ha uteslutit nötköttet:
"Jag står bara här och kliar mig i huvudet eftersom det inte kan inträffa att någon produkt som inte innehåller det som ingår i receptet kommer ut på marknaden. ... Detta är inte grossister som lurar mig."
Han ifrågasätter i Vísir Matvælastofnuns undersökningar och antyder att de inte skötts korrekt, men myndigheten säger att all provtagning och analysarbete gått rätt till. Vid tveksamheter har testerna upprepats. Magnús Nielsson säger dock till RÚV att det kan ha förekommit misstag i produktionen och att tillsynen kan ha brustit, men att detta i så fall beror på slarv.

Däremot medger Magnús Níelsson i Morgunblaðið misstag med de italienska lammköttbullar som sålts på Kostur i Kópavogur. I innehållsförteckningen anges att de innehåller nötkött, men sedan en tid tillbaka har den ingrediensen försvunnit:
"Det är bara vårdslöshet från min sida. Vi hade mager nötfärs ihop med lammfärsen för att få ned fetthalten. Så lyckades vi köpa bättre lammfärs och då skippade vi nötfärsen. Det är helt riktigt att det inte finns i denna produktion. Det är ett fullständigt klanteri från min sida."
Både köttpajerna, som sålts på Kostur, Krónan och Nettó, och lammköttbullarna har dragits in från butikerna. Jóhannes Gunnarsson, ordförande för konsumentorganisationen Neytendasamtökin, är i Morgunblaðið mycket kritisk till vad han uppfattar som ett försök att lura kunderna:
"Detta är naturligtvis varubedrägeri och inget annat och ska behandlas som sådant. Jag undrar om det borde bli hårdare straff för sådant för att förhindra att sådant sker. ... På bemärkelsedagar slår vi oss för bröstet eftersom de inhemska matvarorna är så goda. Men vi får nästan årligen någon skandal som gäller matvaror. Så slutar det med att konsumenter slutar att lita på varorna. Jag undrar: Är det verkligen vad producenterna vill?"
Av de 16 testade varorna levde ingen helt och hållet upp till lagens krav vad gäller märkning. När en stor granskning gjordes av Matvælastofnun 2011 visade det sig att 16 procent av produkterna hade brister i innehållsförteckningen. Samtliga ingredienser hade nämligen inte deklarerats på förpackningarna.

Ett mindre antal köttprodukter tillverkade utanför Island har återkallats från butikerna efter misstankar om att de kan innehålla hästkött. Ikeas svenska köttbullar är inte en av dem. De tillverkas nämligen av Norðlenska i Húsavík.

Här kan du läsa mer om exporten av isländskt hästkött.