onsdag 20 februari 2013

Isländskt får överlevde 82 dagar som levande begravd i snö

Foto:  Magnús Viðar/Landsbjörg
Under ridturen upptäckte fårbonden Jóhann F. Þórhallsson plötsligt att någon stirrade på honom ur snödrivan. Han grävde fram djuret - och hittade ett får som med all sannolikhet blivit insnöat och levande begravt för 82 dagar sedan. Tackan var mager men så pigg att hon på egen hand vandrade tillbaka till ladan. Och hon passade på att äta gräs på vägen, berättar Austurfrétt.

Ett snöoväder som drog in över norra Island i början av september överraskade bönderna som ännu inte hunnit samla in sina får. Totalt förlorades omkring 10 000 djur i stormen. Många får sökte från snön i sprickor och springor. Men för många blev detta deras död. Snön var så djup att de inte kunde ta sig ut på egen hand.

Tusentals djur blev levande begravda i snömassorna. Men en hel del har också klarat sig. Det kommer ständigt nya rapporter om får som återfunnits - ofta magra och med pälsen full av is, men till synes vid god hälsa. Milda temperaturer under januari gjorde att snötäckets djup minskade och det blev lättare att hitta föda.

I samband med septemberovädret förutspådde experter att får skulle kunna överleva som levande begravda i snön i två till tre veckor. Smältande snö skulle ge dem vätska, och om inget annat fanns att tugga på kan får i nödfall äta sin egen ull.

De isländska fåren visade sig vara tuffare än så. Det sista fåret som hittades i samma snödriva som det fastnade i när ovädret drog över landet hade varit där i 45 dagar.

Men det är uppenbarligen långt ifrån gränsen för vad ett får kan klara av. När Jóhann F. Þórhallsson, bonde på gården Brekkugerði vid sjön Lagarfljóts västra strand några mil söder om Egilsstaðir, på morgonen den 1 november förra året samlade in sina får fattades sju tackor. Sikten var ytterst begränsad i det täta snöfallet. Trots att de släppts nära gården kunde han inte hitta dem.

Den 21 januari i år gav sig Jóhann F. Þórhallsson ut för att tämja en unghäst. Han berättar för Austurfrétt att han vid en klippavsats plötsligt möttes av ett par ögon som tittade fram ur en springa i snömassorna:
"Då såg jag att det fanns ögon i snödrivan så jag gick och tittade och då såg jag till min stora förvåning att där under fanns en levande tacka och en annan som var död. ... Tackan var otroligt livlig och gick själv till fårhuset omkring 500 meter bort och åt gräs på vägen. Men hon hade blivit mycket mager och var inte mer än skinn och ben."
Allt talar för att de bägge tackorna sökte skydd för ovädret, men blev fast under snön. För Vísir berättar Jóhann F. Þórhallsson om tackans tillfrisknande efter återkomsten till ladan. Han säger att läget var kritiskt trots att den kunde gå på egen hand:
"Det är helt otroligt att hon kunde överleva detta. Hon hade förlorat idisslingen när hon kom till stallet. Jag tog kontakt med veterinär. Gav henne sedan havredryck och filmjölk. Det tog åtta dagar tills hon började idissla och nu har hon kommit igång bra."
När tackan försvann i höstas hade hon inget namn. Nu har Jóhann F. Þórhallsson gett fåret namnet Fönn, vilket betyder 'snödriva' och även förekommer som flicknamn.

Fönn är inte det enda fåret som återfunnits efter en lång tid på rymmen. Austurfrétt berättar att ett djur upptäcktes sedan det råkade uppehålla sig vid en webbkamera. Det var med andra ord nästan bara för bonden att åka och hämta fåret.

Trots att sökandet efter får avslutades en månad efter septemberovädret fortsätter många bönder att leta efter sina djur. I lördags hittade Daði Lange Friðriksson två tackor vid Hrossaborg öster om Mývatn. Han reagerade på att det i snön fanns spår efter får längs en under sommaren flitigt använd fårstig. Med hjälp av en grannes hund kunde han samla in djuren. Bägge mådde bra och tycktes haft god tillgång till föda, rapporterar 641.is.

Veckan innan stötte Daði Lange Friðriksson på två baggar i samma område. Bägge var ganska magra och de har troligtvis levt på visset gräs de senaste månaderna. Båda djuren kommer dock att klara sig, uppger RÚV.

Men alla får har inte hemlängtan. I den väglösa ödedalen Keflavík norr om Akureyri har sju får uppehållit sig under vintern. När bönderna kom med båt för att hämta dem var de inte alls sugna på att följa med. Det slutade enligt RÚV med att de lyckades fånga fem av fåren, medan två fick vara kvar.

Här kan du läsa mer om sökandet efter får efter septemberovädret.