fredag 8 februari 2013

Kallade Jón Gnarr pack - lokalpolitiker ber om ursäkt

"Jag ser på er som ett pack. ... Jag vill nämligen bli kvitt er från mitt liv helt och hållet och från de liv som tillhör dem som bor i detta område." Så lät det när Sigurður Harðarson, ledare för Självständighetspartiets lokalförening i Grafarvogur, vid ett möte kritiserade Reykjavíks borgmästare Jón Gnarr. Nu ber han om ursäkt för ordvalet.

Under namnet Betri hverfi, Bättre kvarter, besöker Bästa partiet och Socialdemokraterna olika stadsdelar i Reykjavík. Syftet med mötena är att svara på frågor och snappa upp saker som invånarna önskar. En annan del av samma projekt är nätomröstningar där lokalbefolkningen får ta ställning till vilka föreslagna arbeten som ska prioriteras från den befintliga potten för upprustning och förbättringar i offentliga miljöer.

Under förra veckans möte i Grafarvogur ville somliga markera sitt missnöje med kommunens politiska ledning. Längst gick Självständighetspartiets lokalordförande Sigurður Harðarson, som kallade Jón Gnarr och hans partivänner för ett pack som borde försvinna snarast möjligt.

Jón Gnarr bestämde sig efter mötet att berätta om tonen och kommentarerna från vissa av mötesgästerna. Han ansåg att det handlade om mobbning och att det som sades var oacceptabelt.

Sigurður Harðarson trädde senare fram i RÚV och bad om ursäkt för ordvalet. Han sade att förklaringen var att invånarna bara tillåtits bestämma om mindre frågor, medan kommunledningen tidigare kört över lokalbefolkningen. Som exempel nämnde han de besparingar som gjordes inom skolor och förskolor för snart två år sedan och som medförde att många barn tvingades byta skola.

Här kan du se en film från mötet i Grafarvogur.