onsdag 27 februari 2013

Nikotinfritt snus förbjuds i isländska skolor

Nikotinfritt snus förbjuds i skolor, idrottsanläggningar och aktivitetshus i kommunen Árborg. Kommunen befarar att de tobaksfria varorna kan leda till att ungdomar provar riktig tobak. Den produkt som föräldrarna uppmanas ha uppsikt över är svenska Kickup. Till skillnad från vad ungdomarna ibland tror har den enligt kommunen en allt annat än positiv inverkan på hälsan.

Efter nyår började Kickup och Onico att importeras till Island. Försäljningen tog fart sedan alltinget släppt kravet på att tobaksliknande produkter som varken innehåller tobak eller nikotin ska distribueras genom ÁTVR, som hanterar handeln med alkohol och tobak. Nu går det att köpa nikotinfritt snus i många dagligvarubutiker.

I kommunen Árborg på sydvästra Island har ungdomar som besöker skolor, idrottsanläggningar och aktivitetshus förbjudits att använda nikotinfritt snus av märket Kickup. Kommunen skriver i ett brev som skickats till elevernas föräldrar att det på skolgården finns många missuppfattningar om det tobaksfria snuset. Det marknadsförs som något hälsosamt, energigivande och uppiggande, men i själva verket hävdar kommunen att koffeinet som finns i varan kan vara skadligt.

Kommunen anser dessutom att det nikotinfria snuset öppnar dörren för att använda tobak. Eftersom de olika varianterna konsumeras på samma sätt finns det enligt kommunen en risk för att Kickup och liknande produkter avdramatiserar steget till att börja använda tobak.

Selfoss är huvudort i Árborg. Andra tätorter i kommunen, som därmed också omfattas av förbudet, är Eyrarbakki och Stokkseyri.